Luchthaven van Brussel

Hoe geraak ik naar de luchthaven van Brussel? 

In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de verschillende mogelijkheden om zich naar Belgiës bekendste luchthaven te begeven: Brussels Airport, ook bekend onder de naam Brussel Nationale Luchthaven of in de volksmond gewoon Zaventem. Brussels Airport is Belgiës grootste luchthaven en in 2014 werden er meer dan 21 miljoen passagiers getransporteerd.

Met de trein
De Luchthaven Brussel-Nationaal heeft een heel goede verbinding met het Belgische spoornet. De luchthaven heeft namelijk zijn eigen treinstation dat gelegen is onder het luchthavengebouw. Er is een verbinding tussen de luchthaven en de 3 belangrijke stations van Brussel, namelijk Brussel-Zuid, -Noord, en -Centraal, die tot 6 keer per uur bereden wordt. Vanuit deze drie treinstations kun je naar de belangrijke steden in Vlaanderen en Wallonië, meestal met een snelle intercity verbinding. Maar ook vanaf het treinstation Brussel Nationale Luchthaven zijn er ook rechtstreekse verbindingen naar volgende belangrijke steden: Aalst, Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven en Mechelen.

Elke passagier die aankomt in of vertrek van het treinstation Brussel – Nationale Luchthaven moet een toeslag betalen van €5. Deze toeslag moet de nieuw aangelegde spoorlijnverbinding met de luchthaven bekostigen. Er wordt streng gecontroleerd op het niet betalen van deze toeslag, me direct te betalen boetes. Deze toeslag zit vervat in de meeste treintickets, maar voor sommige tickets (zoals Go-Pass voor -26j) moet men deze toeslag apart bijbetalen. Je kan deze toeslag kopen aan de automaten of het loket. Het ticket van deze toeslag of het treinticket met toeslag in vervat zal moeten gebruikt worden in het treinstation Brussel Nationale Luchthaven om het station te verlaten via poortjes.

Vanuit Nederland kan men ook heel gemakkelijk naar Brussels Airport geraken met een rechtstreekse verbinding met de Thalys. De Thalys verbindt het station Brussel Nationale luchthaven (via Antwerpen) met Dordrecht, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam alsook de luchthaven Schiphol Amsterdam.
Het boeken van internationele treinverbindingen kan op NMBS Europe

Met de auto
Naast de trein is de wagen voor vele mensen een geliefkoosde methode om zich naar Brussels Airport te begeven. Het volstaat om naar Brussel te rijden en vanop de ring rond Brussel de verkeersborden naar de luchthaven te volgen. De luchthaven is namelijk rechtstreeks met de ring verbonden. Dit maakt het transport naar de luchthaven heel gemakkelijk, mits men rekening houdt met piekuren op de ring rond Brussel. Vertraagd verkeer kan de tijdsplanning namelijk in de war gooien. Maak daarom gebruik van routeplanners om je reisweg goed uit te stippelen en bouw een zeker tijdsmarge in. Voorbeelden van routeplanners zijn ViaMichelin , Mappy of gewoon via Google Maps. Een handige eigenschap van de website Via Michelin is dat de totale kostprijs van de rit ook wordt aangegeven, inclusief de te betalen tol en brandstof.

Wanneer men de luchthaven binnenrijdt kan men kiezen voor de Kiss & Fly zone waar men snel iemand kan afzetten en een goede reis toewensen of men kiest één van de vele parkeergarages die plaats bieden aan 12.000 wagens om tijdelijk te parkeren of om de wagen en weekje achter te laten tijdens jouw reis. Kom je iemand oppikken, dan zal je ook moeten gebruik maken van één van de parkings.

Op onderstaande tabel zie je de tarieven voor elk van de verschillende parkings.

  • Moet je minder dan 1 uur parkeren om bijvoorbeeld iemand af te zetten of op te halen. Kies dan de Express Parking of P1 Front Parking.
  • Moet je tussen de 1 uur en 2 dagen parkeren voor bijvoorbeeld een ultrakorte citytrip. Kies dan P2 Economy Parking.
  • Moet je 3 dagen of langer parkeren, dan heb je twee opties:
    De goedkoopste optie wanneer je in de parkeergebouwen voor de terminal wil parkeren is de P3 Holiday Parking of Reservation Zone. Voor 7 dagen parkeren betaal je €89.
    Nog goedkoper kan als je voor een remote parking kiest. Parkeren op de Discount Parking kost €54 voor 7 dagen. Er is een shuttle om de 15 minuten met een ritduur van 10 min. Parking P4 Longterm kost €66 voor 7 dagen en heeft een shuttle om de 5 tot 15 minuten met een 2 minuten durende rit.

Parkings kan je hier reserveren (je kan tijdens het reserveren ook vinden hoe je de remote parkings kan bereiken)

Tarieven parkings Brussels Airport

VLIEGTICKET AANBIEDINGEN

WAAROM TRAVELUNLIMITED

Elke dag de beste deals & tips
Verzameld op 1 website
Betaal nooit meer te veel!

VLUCHT + HOTEL AANBIEDINGEN

VOLG ONS