Kotor, het Venetië van Montenegro

Niets is romantischer dan je geliefde mee te nemen op een intieme shoppingtrip. Rustig kuieren doorheen smalle straatjes, genieten van kleine winkeltjes en uitnodigende venters en je dag afsluiten met een overheerlijke schotel in een lokaal restaurant. We kennen de toppers allemaal: Brugge, Amsterdam, Parijs en voor wie het wat verder zoekt spreken we al snel van Venetië die bovenaan de lijst prijkt.

Helaas delen heel wat mensen die mening en is het romantische vaak zoek. In die steden is het vaak druk, te druk zelfs en is er van de lokale charme nog maar weinig te merken. Alles staat er in het teken van het massatoerisme en meestal lijkt je romantische citytrip op een aaneenschakeling van mensen die staan aan te schuiven.

Waarom zoek je het niet wat verder? Waarom zou je het niet wat exotischer en rustiger maken? Waarom pak je niet uit met een niet-voor-de-hand-liggende bestemming? Waarom ga je niet richting Kotor?

Laat je verrassen door Montenegro

Kotor, gelegen aan de baai van Kotor, is een oude havenstad van Montenegro. Het land, dat ooit deel uitmaakte van het voormalige Joegoslavië, was ooit moeilijk toegankelijk voor bezoekers maar sinds het einde van de oorlog werden alle registers opengetrokken om mensen te verwelkomen. Een trip naar het kleine land en de historische stad, heeft heel wat verrassingen in petto.

Wie de oevers van de baai volgt komt terecht in Old Town Kotor, de oude binnenstad. Een ommuurde parel die ondertussen de UNESCO lijst met glans heeft gehaald. De oude Romeinse havenstad beschikt nog steeds over de originele en imposante buitenmuur die eeuwenlang veroveraars tot een stilstand heeft gebracht. Van de oorlogstaferelen van weleer blijft weinig over maar veroveren doet Kotor nog steeds, zij het van onze harten.

Je moet van steen zijn gemaakt om niet meteen te smelten bij het eerste blik van de toegangspoort. Een gezonde mix van geschiedenis en charme verwelkomen de citytripper, klaar om je onder te dompelen in de wervelende geschiedenis van deze robuuste nederzetting.

Kotor, de warmte van weleer in een modern jasje

Voor de romantische zielen zal het niet lang duren eer ze overmeesterd worden door de sfeer van Kotor. De kleine, verkeersvrije steegjes die zigzag doorheen het oude centrum lopen, nodigen uit tot slenteren aan een gezapig tempo. Hand in hand voorbij de winkeltjes, gevuld met authentiek glaswerk of de kitscherige souvenirs? Het is er geen uitzondering. De dorst lessen op één van de ontelbare terrasjes en de romantische kaart uitspelen bij een heerlijke maaltijd? Het is er de normaalste zaak van de wereld. De ronduit unieke omgeving zorgt ervoor dat bezoekers al erg snel de link met het normale en saaie Europa vergeten.

Wie de baai van Kotor bezoekt kan meteen ook gaan boren in een waanzinnig cultureel verleden. Op een steenworp van het oude stadscentrum ligt Perast. Op zich niet meteen een uitzonderlijke plaats, ware het niet dat het eiland van Our Lady of The Rocks. In de 15de eeuw vonden enkele vissers een schilderij van Maria op een steen en besloten er prompt een eiland en een kerk te bouwen. In de 16de eeuw vond de weduwe van een zeekapitein er haar toevlucht en naaide ze er een uniek herdenkingsstuk, met haar eigen haren. Een unieke kerk met een al even unieke geschiedenis, overgoten met talrijke legendes en mysteries, geeft je citytrip richting Kotor een extra dimensie.

Ga op zoek naar de Alfa-man en trotseer de trappen van Kotor

Wie een tegenwicht wil bieden voor de winkelsteegjes en culturele uitspattingen voorziet het best van al een stevig paar wandelschoenen. Ga de uitdaging aan en trotseer de meer dan 1300 tredes van de Kotor Fortifications. Een waar huzarenstukje dat tot op heden nog steeds de wenkbrauwen doet fronsen, vormt de volledige vestingmuur rond Kotor een uitdaging op zich. Gebouwd op de flanken van de baai, vormt de muur nog steeds een raadsel voor heel wat historici. De uitdagingen voor het bouwen van dergelijke constructie waren gigantisch, dus rest enkel nog de vraag tegen wat de inwoners van Kotor zich nu net wilden beschermen? Eenmaal boven, tussen de ruïnes van het fort door, kunnen de avontuurlijke zielen zich tegoed doen aan een uniek en ongeëvenaard zicht op de baai. 1 blik op de stad, die ver onder de voeten ligt, gedrapeert door de cruiseschepen die aanmeren, doet het hijgen en zweten van de eindeloze klim vergeten.

Kotor maakt deel uit van die exclusieve club van ongerepte parels. Plaatsen die nog niet onder het massatoerisme worden bedolven en waar ontdekken nog steeds een mogelijkheid is. Met een vliegtijd van iets meer dan 2 uur is het een haalbare bestemming voor een korte citytrip, waar een mengeling van vertier en cultuur centraal staan.

Kotor voor nieuwelingen

Het hele jaar door kan je Kotor bereiken met het vliegtuig door te vliegen op Podgorica (vanuit Charleroi met Ryanair) of in de zomermaanden op Tivat (vanuit Brussel met TUI Fly). Bij aankomst moet je nog rekenen op een stevig traject van 1 uur alvorens je in de baai van Kotor aankomt. Het gebruik van een huurwagen is een absolute aanrader maar mocht dit geen optie zijn, kijk dan uit naar het boeken van een taxi of gepersonaliseerde bustrip. Het openbaar vervoer in de regio kan voor heel wat mensen een uitdaging worden, met reistijden die meer dan 3 uur in beslag kunnen nemen. Meer informatie over bezienswaardigheden en activiteiten in de Baai van Kotor vind je op de website van Toerisme Kotor

Leave a Reply

VLIEGTICKET AANBIEDINGEN

WAAROM TRAVELUNLIMITED

Elke dag de beste deals & tips
Verzameld op 1 website
Betaal nooit meer te veel!

VLUCHT + HOTEL AANBIEDINGEN

VOLG ONS