De nieuwe handbagage regels bij Ryanair uitgelegd

Vanaf vandaag 15 januari zijn er nieuwe handbagage regels van kracht bij Ryanair. Daarnaast zijn ook de prijzen voor ruimbagage gezakt en het toegestane gewicht voor ruimbagage toegenomen! Omdat er héél wat foute perceptie is over deze nieuwe Ryanair handbagage regels leg ik in dit artikel uit hoe de vork in de steel zit!

Update: Vanaf 1 november 2018 worden opnieuw de (hand)bagage regels aangepast. Lees hier meer

Oorsprong nieuwe handbagageregels

Een groeiend aantal reizigers neemt een handbagage trolley mee aan boord. Daarnaast zijn er ook reizigers die grote ruimbagage trachtten mee te nemen in de vliegtuigcabine. Het wegsteken van een groot aantal handbagage trolleys veroorzaakte vertragingen bij het vertrekken. Deze vertragingen zorgen voor hogere kosten bij de luchtvaartmaatschappij en als gevolg duurdere vliegtickets. Daarom zijn er nieuwe handbagage regels bij Ryanair

Handbagage blijft GRATIS

Met de nieuwe regels mag je nog steeds 2 gratis stuks handbagage meenemen. Een kleine handbage (handtas, laptoptas of rugzakje kleiner dan 35cm x 20cm x 20cm) tesamen met een grote handbagage (trolley, valies of rugzak kleiner dan 55cm x 40cm x 20cm) blijven gratis. Echter zal je grote handbagage moeten afgeven bij het opstappen aan de gate. Je mag enkel jouw kleine tas meenemen aan boord, in de cabine van het vliegtuig.

Slechts bij aankoop van Instappen met prioriteit en 2 stuks handbagage zal je een kleine handbagage (35cm x 20cm x 20cm) en een grote handbagage (55cm x 40cm x 20cm) mee mogen nemen aan boord, in de cabine van het vliegtuig. Daarnaast zal je ook als eerste mogen instappen in het vliegtuig.

Reizigers die geen Instappen met prioriteit en 2 stuks handbagage hebben aangekocht en dus een grote handbagage hebben afgegeven zullen deze bij aankomst aan de bagageband weer terugkrijgen.

Kostprijs 2 stuks handbagage in de cabine bij Ryanair

Om 2 stuks handbagage in de cabine van het vliegtuig te hebben moet je het volgende doen. Tijdens het maken van een reservatie zal je eerst jouw vluchten moeten selecteren. In de volgende stap zal je onder de noemer Instappen met prioriteit en twee stuks handbagage jezelf kunnen verzekeren van 2 stuks handbagage in de cabine. Dit is in combinatie met als eerste instappen. De kostprijs voor prioriteit en 2 stuks handbagage in de vliegtuigcabine is momenteel €5 tot €6 per enkele vlucht.

Prijs en gewicht ruimbagage Ryanair

Met de aanpassing van de handbagageregels worden ook de ruimbagageregels gewijzigd. Hierbij wordt het goedkoper om ruimbagage mee te nemen. De kostprijs van een stuk ruimbagage zal nu op €25 per stuk liggen (i.p.v. €35). Bovendien mag het stuk nu ook groter zijn. Voor de prijs van €25 mag je nu 20 kg ruimbagage meenemen i.p.v. 15 kg. Let wel op dat je deze ruimbagage gaat inchecken aan de check-in balie of baggage drop.

Problemen bij Ryanair

De nieuwe bagage regels werden reeds in september 2017 aangekondigd. Het was de bedoeling om begin november de nieuwe regels in te voeren. Echter door problemen met het inplannen van de vakanties van het personeel werd dit uitgesteld. Ryanair was genoodzaakt vluchten te annuleren gedurende de hele maand oktober.

Conclusie

Voor vele reizigers verandert er weinig. Enkel wie tijd wil winnen kan Instappen met prioriteit en 2 stuks handbagage aankopen en zo een grote handbagage (55cm x 40cm x 20cm) meenemen aan boord. Andere reizigers zullen hun grote handbagage gratis kunnen afgeven tijdens het opstappen. Vervolgens zullen passagiers bij aankomst hun grote handbagage aan de bagageband kunnen afhalen. Daarnaast wordt ruimbagage goedkoper (€25) en kan je meer gewicht meenemen, tot 20 kg.

Toch zijn reizigers best voorbereid. Neem altijd een kleine handbagage mee aan boord om jezelf te voorzien van ontspanning of eten tijdens de vlucht. Steek geen laptop in jouw grote handbagage (55cm x 40cm x 20cm) gezien de lithium-ion batterijen niet in het ruim mogen.

 

VLIEGTICKET AANBIEDINGEN

WAAROM TRAVELUNLIMITED

Elke dag de beste deals & tips
Verzameld op 1 website
Betaal nooit meer te veel!

VLUCHT + HOTEL AANBIEDINGEN

VOLG ONS