Ryanair verandert handbagage regels opnieuw vanaf 1 november 2018

Ryanair kondigde vandaag opnieuw een wijziging van de handbagage regels aan. Deze nieuwe regels zullen ingaan vanaf 1 november 2018. Vanaf dan zal iedereen moeten betalen voor 10 kg (hand)bagage. Het is reeds de tweede keer dit jaar dat Ryanair de regels voor handbagage aanpast nadat in januari nieuwe regels voor veel verwarring zorgde.

De oude regels

Onder de huidige regels mogen passagiers een trolley van 10kg en een persoonlijk item gratis meenemen op het vliegtuig. Passagiers die hierbij priority aankopen kunnen beide stuks aan boord nemen. Andere passagiers mogen enkel het persoonlijke item meenemen in de cabine en moeten hun 10kg trolley voor het opstappen afgeven om in het bagageruim van het vliegtuig mee te reizen, beiden volledig gratis.

De nieuwe handbagage regels

Vanaf 1 november 2018 komt hier wijziging in. Alle passsagiers zullen moeten betalen voor 10kg  (hand)bagage. Hierbij zullen er 2 mogelijkheden zijn ofwel schaf je priority aan al voor €6 en neem je jouw 10 kg handbagage mee aan boord in de cabine.

De andere mogelijkheid is 10 kg bagage voor een prijs vanaf €8 aan te kopen en in te checken aan de check-in balie. Deze bagage mag niet aan boord in de cabine.

© Ryanair

De nieuwe regels gelden ook voor wie reeds vluchten heeft geboekt (Zie Update onder deze paragraaf) voor reizen vanaf 1 november of later. Dit betekent dat passagiers die van plan waren te reizen met gratis 10 kg handbagage nu ofwel priority ofwel een check-in tas van 10kg of meer moeten aankopen. Alternatief kunnen deze passagiers een volledige refund aanvragen van hun vliegtickets. Priority of check-in bagage aankopen kan online op de website van Ryanair onder ‘mijn boekingen’.

Update: Wie voor 1 september vluchten heeft aangeschaft bij Ryanair valt niet onder de nieuwe regels en hoeven dus geen Priority of check-in bagage aankopen. Reizigers die dit reeds gedaan hebben kunnen hun geld terugvorderen bij Ryanair.

Conclusie

Vanaf 1 november zal elke Ryanair passagier moeten bijbetalen om te vliegen met 10 kg bagage of meer. Enkel een persoonlijk item van (40x20x25 cm) zal gratis blijven voor alle passagiers.  Afhankelijk van persoonlijke voorkeur koop je priority aan en neem je jouw handbagage mee aan boord, of koop je een ingecheckte tas aan van 10 kg of meer.

De wijziging heeft ook een positieve noot, door de lage prijs voor 10kg ingecheckte bagage kan men op een goedkopere manier vloeistoffen van meer dan 100ml alsook voor handbagage verboden voorwerpen zoals dranken, losse scheermesjes of een schaar meenemen. Daarnaast is het formaat van het persoonlijk item dat mee mag in de cabine toegenomen van 35x20x20 cm naar 40x20x25 cm.

Bron: Ryanair

30 Responses
 1. Angenita

  Het zou netter geweest zijn van ryanair als degene die al een vliegticket geboekt heeft voor na 1 november toch nog de kans kreeg om voor 6 euro een priority te kopen en niet 8 euro want toen zij de ticket kochten golden de nieuwe regels nog niet.

 2. Sherly

  Hallo ik heb een citytrip geboekt van 29 oktober tot 1 november betekend dit dan dat ik 10 kg handbagage gratis mag meenemen op 20 oktober en de dag van terugkomst 1 november de handbagage moet bijbetalen?

  1. Christoph

   Dag Sherly,

   Het is een twijfelgeval maar volgens mij klopt het wat je zegt. Ryanair ziet een retourticket als 2 aparte vluchten. Op je terugvlucht zijn de nieuwe regels van toepassing en moet je bijbetalen.

 3. Angenita

  Ik heb bericht gekregen van Ryanair dat aangezien ik voor 1 september geboekt heb de trolley van max. 10 toch gratis mee mag in het ruim. Mijn dochter die al extra priority bijgeboekt had heeft haar geld teruggestort gekregen en mag haar handbagage koffer gratis het vliegtuig mee innemen. Uiteindelijk heeft Ryanair het toch netjes opgelost voor wie voor 1 september een vlucht geboekt heeft.

  1. Christoph

   Dag Angenita,

   Bedankt voor de info! Het klopt inderdaad dat de kosten worden terugbetaald. Ik pas het artikel zo snel mogelijk aan!

 4. De Rudder

  Hallo, ik heb een citytrip geboekt van 23/10 tot 26/10. Zonder prioriteit, kan ik mijn kleine flesjes en tubes in de 10 kg handbagage laten wanneer die in het ruim gaat of moeten we die toch laten zien.

  1. Christoph

   Hallo,

   Jouw bagage moet de bagagecontrole passeren. Hier gelden dus de standaard regels. Max 10 flesjes van max 100ml per flesje per passagier. Drinken meenemen is niet toegestaan in de 100ml flesjes

 5. joke van de velde

  ik heb rugzakje mee van ong 40 x 25×20 volgepropt, mag dat gratis mee? of ik betaal priority en neem ,nog grotere rugzak, schoolrugzak van 50x25x20 mee en dit kleine rugzakje dan gratis.
  klopt dat?
  mijn vriend zijn rugzak is een trekrugzak maar wij pakken dit altijd zodanig compakt in dat het meemag aan boord. hij betaalde wel priority, dus kan hij die en een klein zakje meenemen dan?

  1. Christoph

   Dag Joke,

   Met priority kan je een handbagage stuk meenemen van max 10 kg ( 55cm x 40cm x 20cm) en een persoonlijk item/ kleine rugzakje van 40x20x25. Zolang je grote rugzak kan persen in dit formaat: 55cm x 40cm x 20cm, dan kan je die rugzak meenemen als grote handbagage.

   Het persoonlijke item van 40x20x25 kan altijd gratis mee

 6. Michel

  Hallo
  Ik vertrek 14. November en heb geboekt voor 1september.
  Mag ik met mijn trolley tot aan het vliegtuig om daarna in het ruim te gaan ,prioriteit was niet meer mogelijk.

  1. Christoph

   Dag Michel,

   Als je voor 1 september geboekt hebt, dan val je nog onder de oude regels en mag je grote handbagage gratis mee en kan je die afgeven bij het opstappen.

 7. Angenita

  Je trolley mag gratis mee maar moet wel ingecheckt worden bij de incheck balie volgens mij, dus voordat je door de Security gaat. Ik heb tenminste een mail gekregen van de ryanair waarin mij dit zo is medegedeeld.

 8. Marc

  Hallo,
  geboekt voor 1 september en vandaag ingecheckt om morgen 30 november te vertrekken. We hebben 8 euro moeten bij betalen voor we verder konden.
  Zonder iets bij te betalen kan je blijkbaar NIET meer inchekcken.
  Op welke manier kan je dan recuperen?

 9. Timo

  Hey,
  Ik neem vrijdag een vlucht met ryanair. Ik heb de formule priority genomen met 2 handbagages ( kleine tas plus 10kg). Nu is mijn vraag of ik eventueel mijn bagage van 10kg niet gewoon kostenloos mag afgeven aan de incheckbalie? zo moet ik me minder houden aan de handbagage regels ( 100ml, scheermesjes, medicatie,…)

  1. Christoph

   Dag Timo,

   Het zal niet mogelijk zijn om deze gratis af te geven aan de balie gezien door afhandelingskosten voor bagage de prijs duurder is voor 10kg ruimbagage dan 10kg handbagage

  1. Christoph

   Dag Flore,

   In theorie mag een trolley maar 55 cm hoog zijn, maar in praktijk zou dit geen problemen mogen geven als je dit als groot stuk handbagage meeneemt op het vliegtuig.

   1. Marianne Tanghe

    Het is dus geen probleem voor Ryanair als een rolkoffer die mee aan boord mag als handbagage, ongeveer 3 CM langer is dan toegelaten? (Ongeveer 58 CM ipv 55 CM)
    Daar bent u zeker van?

    1. Christoph

     Dag Marianne,

     Normaal zou dit geen problemen mogen geven. Vooral substantieel grote handbagages worden gecontroleerd op hun afmetingen. De lengte is hierbij het minst van het belang.

 10. Verhulst Ann

  Ik had 2 zitplaatsen gereserveerd en betaald,maar uiteindelijk vond ik het toch te duur en heb dit nog veranderd naar 2 goedkopere zitplaatsen
  Krijg ik het verschil terugbetaald?

 11. Verhulst Ann

  Bedankt voor de info!
  Ondertussen gebeld met Ryanair,het geld krijg ik niet terug
  Maar ik krijg de duurdere zitplaatsen terug waar ik eerst had voor gekozen!
  Dus toch een beetje goed nieuws

 12. Angenita

  Dat hangt er vanaf hoe fiscaal ze op het vliegveld zijn. Ik heb nooit nergens problemen gehad met mijn koffer maar afgelopen keer in Lissabon mocht mijn koffer wel mee aan boord maar aangezien hij een paar cm te lang was moest ik hiervoor extra betalen ondanks dat ik priority geboekt had en wel € 50.

  1. Marianne

   En uw koffer was een rolkoffer? Hoe hebben ze “gezien” dat die te lang was? Hebben ze dat ergens nagemeten? En heeft uw koffer wel de juiste breedte en dikte? Was het enkel de lengte dat een probleem gaf? (een paar cm te lang, hoeveel is een paar cm?)
   Dankjewel voor uw reactie! (en het zou kunnen dat mijn vorige reactie toch geplaatst werd, maar ik zie ze nergens staan, daarom dat ik nog eens een reply stuur…)

 13. Angenita

  Je moest je rolkoffer in een rek plaatsen en qua lengte paste hij er dus niet in (zonder de wieltjes had het wel gekund. Ik heb nog geprobeerd ze eraf te halen maar die zaten te stevig vast). Misschien dat mijn koffer wel 60cm lang was. Qua breedte en dikte was het geen probleem.

 14. Angenita

  Ik weet de exacte afmetingen van mijn koffer niet, sorry, want ik heb nl. al mijn bagage in de rugzakjes en rolkoffer van mij en mijn partner gedaan en heb de koffer op het vliegveld achter gelaten. Die was mij geen 50 euro waard.

Leave a Reply

VLIEGTICKET AANBIEDINGEN

WAAROM TRAVELUNLIMITED

Elke dag de beste deals & tips
Verzameld op 1 website
Betaal nooit meer te veel!

VLUCHT + HOTEL AANBIEDINGEN

VOLG ONS