Inleiding

Doordat de wisselkoers van de Braziliaanse Real gehalveerd is in de laatste 5 jaar, kost reizen in Brazilië nu een pak minder. Ook de vliegtickets naar Brazilië kosten tegenwoordig minder dan €400. Hierdoor kan je voor weinig geld heel ver reizen zonder je reisstijl aan te passen!

De prijs van je reis kan onderverdeeld worden in 2 grote uitgaveposten: je vliegticket en je budget ter plaatse. Door een ultieme combinatie van de twee hebben we €1000 per persoon bespaard op onze reis naar Brazilië. In dit artikel leg ik eerst uit, hoe we €200 bespaard hebben op ons vliegticket en daarna hoe we €800 bespaard hebben op ons budget ter plaatse zonder onze reisstijl aan te moeten passen.

Voorbereiding: Maak een lijstje met je favoriete bestemmingen

Wanneer mensen een nieuwe reis plannen, kiezen ze meestal eerst hun bestemming. Op die manier verklein je echter onmiddellijk je kansen om enkele mooie deals te scoren op vliegtickets. Een vliegticket neemt immers een heel grote hap uit je reisbudget. Daarom is het beter om een lijstje te maken met meerdere favoriete bestemmingen die je de volgende jaren wil bezoeken. Denk niet, “ik wil dit jaar naar Brazilië” maar denk, “ik zou de komende jaren graag Brazilië, Indonesië en Japan bezoeken”. Het moment dat er zich dan een goedkoop of een uitzonderlijk tarief voordoet voor één van die landen hoef je niet meer te twijfelen en kan je direct boeken. Door meerdere landen te kiezen verhoog je je kansen. Dit is zeker belangrijk wanneer je de kans wil hebben om gebruik te maken van een uitzonderlijk fout tarief. Zo’n tarief is meestal maar enkele uren beschikbaar.

Zelf had ik vorig jaar ook mijn lijstje gemaakt. Ik wou graag in de zomervakantie een 2-tal weken weg, maar had geen grote voorkeur voor een bestemming. Wel wou ik niet té veel geld uitgeven. Daarom had ik een lijstje gemaakt van landen waar de wisselkoers de laatste 5 jaar gedaald was en die ik de komende jaren heel graag wou bezoeken. Op mijn lijstje stonden onder andere Brazilië, Argentinië en Indonesië. De Verenigde staten was in mijn geval niet aan de orde aangezien de wisselkoers daar net sterk gestegen was de afgelopen 5 jaar (zie deel 1).

Het goedkope vliegticket vinden

Toen ik op een dinsdagmorgen in april mijn GSM terug aanzette, ontving ik een SMS van mede-travelunlimited blogger Christoph. Door de prijsupdate van maandag op dinsdag waren de tarieven van KLM aangepast. Voor slechts €423 kon ik eind augustus heen en terug naar Rio de Janerio, rechtstreeks van Schiphol. Bovendien zat de Thalys van Antwerpen naar Amsterdam inbegrepen in de prijs. Tegen de middag was het verlof van mij en mijn vriendin geregeld en ‘s avonds was ons ticket geboekt. Een dag later was het tarief niet meer beschikbaar en is het nooit meer teruggekomen.

Tegenwoordig kan je al vanaf €359 heen en terug naar Rio de Janerio. Om van dit tarief gebruik te kunnen maken moet je echter overstappen in Madrid en in het laagseizoen reizen. In het hoogseizoen kost een vliegticket naar Brazilië minimaal €600. Dit is €200 meer dan dat ik betaald heb.

Het leuke aan dit vliegticket is dat iedereen het kan vinden. Het enige dat je in je achterhoofd moet houden zijn een aantal vuistregels om goedkope vliegtickets te vinden. Dit vliegticket is hier een goed voorbeeld van:

Twee weken Brazilië

Nu ik een goedkoop ticket gescoord had, kon het plannen beginnen! Brazilië is een heel groot land waardoor je al snel vaak aan het vliegen bent of een lange busreis voor de boeg hebt. Aangezien wij maar voor 2 weken gingen, besloten we een klassieke Zuid-Brazilië-rondreis te doen met als hoogtepunt de watervallen van Iguazu op de grens met Argentinië.

Onze rondreis bestond uit 2 nachten in Rio de Janerio bij aankomst, 3 nachten in Paraty, 3 nachten in Ilha Grande, 3 nachten in Foz do Iguazu en dan nog eens 2 nachten Rio de Janeiro om af te sluiten. Paraty en Ilha grande maken deel uit van de “Costa Verde” of het Atlantisch regenwoud van Brazilië, mooi gelegen tussen Rio de Janeiro en Saõ Paulo. Indien je graag ook Saõ Paulo wil bezoeken, dan kan je 2 nachten Rio de Janeiro perfect vervangen door 2 nachten Saõ Paulo. Qua vervoer hebben we voornamelijk gebruik gemaakt van openbaar vervoer. Enkel om de watervallen van Iguazu de bereiken hebben we gebruik gemaakt van een binnenlandse vlucht.

Een deel van de watervallen van Iguazu op de grens tussen Brazilië en Argentinië
Een deel van de watervallen van Iguazu op de grens tussen Brazilië en Argentinië

Hoeveel kost dit allemaal?

Een paar jaar geleden was ik al eens in Rio de Janeiro en toen heb ik ook Paraty bezocht. Dit jaar heb ik een stuk van die reis opnieuw gedaan. Ik vond het dus interessant om eens de vergelijking te maken tussen mijn eerste reis naar Brazilië in april 2013 en mijn tweede reis naar Brazilië in augustus 2015. 4 jaar geleden was een real 0,45 euro waard. In april 2013 was dit nog maar 0,38 euro en in augustus 2015 kostte 1 real maar 0,25 euro. Het absolute dieptepunt was in september 2015. Toen kostte 1 real 0,225 euro.

De prijs van een caipirinha is typisch R$10. Een overnachting met ontbijt in een mooi hotel aan het strand van Copacabana kost R$300-R$400 voor 2 personen terwijl een klein hotelletje/B&B in Paraty maar R$150-R$200 kost. In Paraty hebben we ook een mountainbike gehuurd voor een hele dag. Dit kostte R$50 per persoon. Een enkele rit met de taxi naar de kabellift voor Sugar Loaf mountain kostte R$18, maar een busrit slechts R$3,40.

Een vergelijking van de kostprijs van typische uitgaven in Brazilië
Een vergelijking van de kostprijs van typische uitgaven in Brazilië

Als ik de prijs van een caipirinha vergelijk, dan kostte mij dit in april 2013 €3,8 terwijl ik dit jaar slechts €2,5 betaalde. 5 jaar geleden was dit zelfs €4,5! De zelfde berekening kan je ook maken voor 1 overnachting in Rio de Janeiro. 3 jaar geleden betaalde ik €114 voor 1 overnachting terwijl ik dit jaar slechts €75 betaald heb, een besparing van €39 per nacht! Aangezien ik 3 nachten in Rio de Janeiro heb verbleven leverde dit een besparing van €117 op! In vergelijk met 4 jaar geleden is dit zelfs €180!

De totale besparing

Alle uitgaven in Brazilië zoals eten, drinken, hotels en activiteiten hebben ons samen ongeveer R$4000 per persoon gekost. Omgerekend is dit R$4000*0,25 = €1000 per persoon. Had ik dezelfde reis 3 jaar geleden gedaan, dan hadden we R$4000*0,38 = €1520 betaald. 4 jaar geleden zou deze reis zelfs €1800 gekost hebben. Een besparing van maar liefst €800 per persoon of voor ons samen €1600. Voor deze prijs kan je met twee in de winter nog een weekje gaan skiën in Frankrijk!

Ook onze vlucht was een stuk goedkoper. In plaats van minimaal €600, hebben we nu €423 betaald. Een besparing van ruwweg €200. Opgeteld brengt dit de totale besparing op €1000 per persoon!

Natuurlijk kan je nóg goedkoper reizen door bijvoorbeeld niet in een B&B te slapen maar in een hostel en énkel maar openbaar vervoer te nemen. Zo kost een bed met ontbijt in de bekendste hostel van Paraty slechts R$34. Op die manier kan je nog een paar €100 meer besparen.

 

De totale kostprijs van 2 weken Brazilië wordt sterk beïnvloed door de wisselkoers. Zo bespaar je maar liefst €800 per persoon in vergelijking met 4 jaar geleden.
De totale kostprijs van 2 weken Brazilië wordt sterk beïnvloed door de wisselkoers. Zo bespaarden wij maar liefst €800 per persoon in vergelijking met 4 jaar geleden.

 

Conclusie

Om geld te kunnen sparen op reizen, of juist meer op reis te kunnen gaan voor het zelfde budget, hoef je geen speciale tricks te gebruiken of massaal veel mijlen/loyalty punten sparen! Het belangrijkste is eigenlijk een goede voorbereiding. Door na te gaan in welke landen de wisselkoers gunstig is en door de vliegticketprijzen in het oog te houden kan je heel wat geld besparen. Ons leverde het alvast een besparing van €1000 per persoon op!

Benieuwd in welke landen je dit jaar ook veel goedkoper op reis kan dan een paar jaar geleden? Lees dan zeker ons laatste artikel waar we de goedkoopste Europese bestemmingen rangschikken.

Opmerking: Zowel de foto’s als de informatie in dit artikel zijn eigen bijdragen 😉

Heerlijke caipirinha's met bruchetta's voor een spotprijs in Paraty
Heerlijke caipirinha’s met bruschetta’s voor een spotprijs in Paraty

Leave a Reply

VLIEGTICKET AANBIEDINGEN

WAAROM TRAVELUNLIMITED

Elke dag de beste deals & tips
Verzameld op 1 website
Betaal nooit meer te veel!

VLUCHT + HOTEL AANBIEDINGEN

VOLG ONS