De beste periode om vliegtickets te boeken of te reizen

Inleiding

In het vorig artikel zagen we dat de luchthaven waarvan je vertrekt de prijs omlaag kan halen. Ook de dag waarop je boekt, de periode wanneer je boekt, de dag wanneer je vliegt en de periode wanneer je reist  hebben allemaal invloed op de uiteindelijke prijs van je vluchten. Welke dag en welke periode je reist zijn sterk route- en bestemmingsafhankelijk. Ik som snel eens op wat de beste dagen en periodes zijn.

Welke dag boek je het best?

Volgens een onderzoek van Expedia is gemiddeld gezien de beste dag om te boeken dinsdag, echter dit kan uitgebreid worden naar woensdag en donderdag. Vermijd het boeken in de weekends dan is het meestal duurder. De reden hiervoor is dat luchtvaartmaatschappijen vaak op maandag tariefwijziging en promoties plannen. Vanaf dinsdag worden deze dan ingevoerd en dalen de gemiddelde prijzen. Hierna geraken de goedkope stoelen uitverkocht en lopen promoties af waardoor de prijzen weer stijgen tot het einde van de week. Het komt er dus op aan te timen en te boeken vlak na een prijsverandering (de eerste dag van een promo/ gunstige tarieven) óf vlak voor een prijsverandering wanneer de prijzen ongunstig zullen wijzigen (wanneer de reis nadert).

Voorbeeld: De KLM flashsale naar New York voor €332 was op een woensdag, de Ryanair sale naar volledig Europa voor €20 was van dinsdag tot en met donderdag.

Welke dag vertrek je het best?

Voor lange afstand vertrek je het best tussen dinsdag en vrijdag en keer je terug tussen zondag en woensdag. Om een bepaalde prijsindicatie te krijgen van de goedkoopste tickets zoek je het gemakkelijkst dinsdag tot dinsdag en woensdag tot woensdag. Voor korte afstand en kort verblijf (citytrips) reis je het best tussen dinsdag en donderdag tot zaterdag of zaterdag tot dinsdag en woensdag.  Wil je goedkoop vliegen, dan stap je beter af van de klassieke vrijdag t.e.m. zondag citytrip. Voor korte afstand en lang verblijf reis je het best van dinsdag tot dinsdag of woensdag tot woensdag. Algemeen komt het erop aan het reispatroon van de klassieke zakenreiziger, citytripper of zonzoeker te vermijden.

Voorbeeld: Gedurende de kerstperiode kon je van dinsdag tot dinsdag naar New York vanaf Brussel vliegen voor €414, wanneer je reeds op zaterdag was vertrokken en terugkeerde de volgende zaterdag was de prijs €637.

Hoelang op voorhand boek je best je vliegticket?

De beste periode om te boeken is afhankelijk of je in het hoogseizoen, dit is de kerst-, paas-, zomer- en herfstvakantie, of in het laagseizoen, alles buiten de schoolvakanties, vliegt.

Voor het laagseizoen is de beste periode om te boeken voor korte afstand 3 maand tot 3 weken op voorhand, voor lange afstand  6 maand tot 6 weken op voorhand. Momondo heeft hiervoor ook een vluchtinzicht voor een specifieke route. Daar wordt per route de goedkoopste weken om te reizen en gemiddeld hoeveel maand je op voorhand boeken aangegeven.

Voor het hoogseizoen is er weinig regelmaat, je moet vaak ver op voorhand de prijzen in het oog houden. Het gebeurt vaak dat er meer dan 6 maand op voorhand enkele goede prijzen te vinden zijn. De best tip is hier nog steeds, wanneer je weet waar je naartoe wil, bepaal wat een goede prijs is voor jou en controleer vanaf dan regelmatig de tarieven. Om een goede prijs te helpen bepalen kan je gebruik maken van onze goede-prijs zoektips.

Citytrips die eindigen op zondagavond zijn vaak ver op voorhand te boeken. Iedereen sluit graag een korte citytrip af op zondag. Een tip hierbij kan zijn de terugvlucht op zondagavond veel eerder boeken dan de heenvlucht.

Voorbeeld: Ryanair verkoopt heel veel goedkope tickets tot 2 weken voor vertrek. Wanneer je vertrek kortbij is, dus minder dan 2 weken dan zijn de prijzen stelselmatig duurder naarmate vertrek meer dichterbij is.

Wanneer is de goedkoopste periode om te reizen?

De goedkoopste periode om te vliegen is gedurende het laagseizoen. Het hoogseizoen omvat de kerst-, paas-, zomer- en herfstvakantie en het laagseizoen vormt alles daarbuiten. Afhankelijk van de bestemming kunnen er ook nog hoogseizoenperiodes zijn door lokale evenementen en het klimaat ter plaatse.

Voor sommige luchtvaartmaatschappijen zijn de hoogseizoenperiodes licht afwijkend. Daardoor kan je toch in het Belgische hoogseizoen goedkoop reizen als je daarop inspeelt. Het hoogseizoen in de zomervakantie wordt door sommige maatschappijen gedefinieerd als de periode van half juli tot en met half augustus. Hierdoor zal je soms nog goedkoop kunnen reizen de eerste twee weken van juli, maar vooral vaak de tweede helft van augustus. Een tweede afwijking is er in de paasvakantie die door sommige luchtvaartmaatschappijen bepaald wordt op de eerste twee weken van april. Gezien de Belgische paasvakantie in 2016 nog een week in maart valt, zijn er dit jaar meer goedkope vluchten gedurende de paasvakantie.

Voorbeeld: Door feesten zoals het carnaval in Rio de Janeiro of St. Patricks day in Ierland kunnen prijzen naar deze bestemmingen rond die periodes duurder zijn. Een ander voorbeeld is dat we vorig jaar Rio de Janeiro hebben aangevat voor €423 omdat we in de laatste week van augustus reisden. Dit was met KLM en deze maatschappij past waarschijnlijk deze regel toe omdat in Nederland de scholen reeds in augustus weer openen!

Verder lezen?

In dit derde artikel hebben we uitgelegd hoe je goedkopere tickets kan boeken door op het juiste moment te boeken en te reizen. In het vorig artikel hebben we uitgelegd hoe je dat ook kan doen door van luchthaven te veranderen. In het laatste artikel van deze reeks leggen we ons toe op de addertjes onder het gras. De goedkoopste aanbieder is niet altijd de kwalitatiefste!

9 Responses
  1. Christoph

   Dag Nico,

   Sorry voor de late reactie, maar volgens mij vliegen er geen maatschappijen vanaf Eindhoven op deze bestemmingen.

   Christoph

 1. Sandra

  Nu zit met een vraagje ik vertrek op Reis in Mei 2019 en moet een ticket hebben van brussel naar monestir heb al eens gekeken en vind nog niks voor die datum is dat normaal

  1. Christoph

   Dag Sandra,

   Voor deze periode zijn er (nog) geen vliegtickets beschikbaar. Mei valt in het zomerschema en dat is nog niet bij alle luchtvaartmaatschappijen (voor alle bestemmingen) bekend. Bij TUI Fly wordt dit bijvoorbeeld begin november bekend gemaakt

 2. Fabiola

  Wij willen aankomende kerstperiode minimaal 5 dagen en maximaal 12 dagen op vakantie naar een zonnige bestemming met minimaal 25 graden.. Nog niks geboekt; wanneer kunnen wij dit het beste doen? En welke bestemmingen zijn relatief het goedkoopst gezien onze wensen?

  1. Christoph

   Dag Fabiola,

   Je zal zeker moeten kijken naar bestemmingen buiten Europa. Want binnen Europa zal je geen 25° vinden.

   Als je in de kerstperiode weg wilt dan hangt er vanaf of je gebonden bent aan schoolvakanties. Is dat niet zo dan kan je wel prijzen van €400 – €500 retour vinden. Ben je wel gebonden, dan zijn vele bestemmingen pas vanaf €700 – €800 retour tenzij je naar de Perzische golf reist, daar kan het mogelijks al voor €400 – €500 retour

Leave a Reply

VLIEGTICKET AANBIEDINGEN

WAAROM TRAVELUNLIMITED

Elke dag de beste deals & tips
Verzameld op 1 website
Betaal nooit meer te veel!

VLUCHT + HOTEL AANBIEDINGEN

VOLG ONS