Citytrip Amsterdam op een winterdag!

De stad Amsterdam is bekend en bemind bij vele toeristen. Het contrast van karakteristieke oude rijhuisjes zedig liggend aan idyllische grachten met anderzijds de aanwezigheid van coffeeshops en de Walletjes – het Amsterdamse red light district – als menselijke ondeugden, maken van Amsterdam een populaire toeristische hotspot. Gezien de hoofdstad van Nederland slechts op een boogscheut van België ligt, maakt het een ideale bestemming om last minute een bezoek te brengen.

Tijdens ons bezoek verblijven we in het Intercontinental Amstel Amsterdam, het oudste hotel in Nederland. Ons verslag lees je hier.

Deze winter besloot ik voor de tweede maal Amsterdam te bezoeken als een korte weekend citytrip. De eerste maal dat ik Amsterdam bezocht, was dit per Thalys. Parkeren in Amsterdam is namelijk vrij duur, voor een meerdaagse citytrip kan je soms goedkoper af zijn met de Thalystrein. Gezien we ditmaal slechts één nacht verbleven, verkozen we per auto te gaan.

Parkeren kan in Amsterdam gemakkelijk in een Park&Ride buiten de stad. Het plan was te parkeren op de P&R Amsterdam Arena, maar we stonden uiteindelijk op de P&R Zeeburg. Vanaf daar kan je gemakkelijk per tram het centrum in en kom je aan het Centraal Station van Amsterdam (Foto boven).

Aan het Centraal Station heb je een mooie eerste blik op Amsterdam (Foto boven). Vanaf hier kan je te voet het centrum in. Gezien het een zonnige winterse zaterdag was, vonden we de weg zonder probleem. Er was namelijk veel volk op de been door het aangename weer. Dat volk leidde ons langs tal van mooie plekken en bezienswaardigheden.

Onderweg naar het centrale plein, genaamd de Dam, kom je de Beurs van Berlage tegen. Dit is een oude handelsbeurs waar tegenwoordig nog exposities en congressen gehouden worden.

Een mooie galerij aan de Primark

Na enkele minuten wandelen kom je aan de Dam, het centrale plein in Amsterdam. Het best wel indrukwekkende plein is omringd door enkele authentieke gebouwen. Op het plein zelf kan je af en toe straatartiesten aan het werk zien.

In het grijze gebouw zijn o.a. Madame Tussaud, het wassenbeelden museum gevestigd alsook de Duitse kledingzaak Peek & Cloppenburg. Rechts van het gebouw bevindt zich de Kalverstraat, dit is de winkelstraat van Amsterdam.

Het koninklijke paleis staat centraal op de Dam

De winkelstraat in Amsterdam is eigenlijk een smalle voetgangersstraat. Je vindt er de traditionele kledingzaken, met de winkels zelf beperkt in omvang.

Een steegje aan de winkelstraat

Wanneer je door deze winkelstraat wandelt, zal je op een bepaald moment een straat moeten oversteken en op een mooi wit gebouw stoten. Hier is Waterstones, de Engelse boekhandel, gevestigd. In toverachtige gebouw vind je zoals de ludieke slogan op de deur het zegt, ‘English books for wizards’!

Nabij de Waterstones ligt het plein het Spui.

Typisch aan Nederland zijn ‘de kroketjes uit de muur’. Een warme frituursnack voor als je nog wat honger hebt!

Een kleurrijke snoepwinkel.

De avond viel en we besloten ons naar het hotel te begeven. Onderweg lag het Rijksmuseum aan de overkant van het water. In dit kunstmuseum kan je het befaamde werk ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt van Rijn bezichtigen.

De voormalige Heineken brouwerij waar nu het Heineken museum gevestigd is.

Ons verblijf voor één nacht was het Intercontinental Amstel Amsterdam of in de volksmond bekend als het Amstel Hotel. Gelegen aan de Amstel rivier is dit vijfsterrenhotel het oudste hotel van Nederland. Onze ervaring over dit unieke hotel kan je lezen in ons volledige fotoverslag.

De tweede dag begon druilerig. Motregen in de ochtend maar tegen de middag kwamen er gelukkig opklaringen. Ons hotel lag niet zo ver van het museumeiland dus besloten we daar een kijkje te nemen. Museums zijn altijd goed om eventjes te schuilen, zoals het Rijksmuseum. Aan de achterkant staat bovendien het logo van I amsterdam, zoals je ziet op de foto hieronder, verstopt achter de toeristen.

Een lokale markt op zondag, met lekkere specialiteiten.

Het Museumplein met het Van Gogh Museum op de voorgrond. Hier kan je een leuk partijtje frisbeeën of picknicken in de zomer.

Het straatbeeld van Amsterdam.

Nabij het Museumplein bevindt zich ook de winkelstraat met de luxemerken. Dit is de P.C. Hooftstraat.

Net achter dit deze straat bevindt zich het Vondelpark. In deze centrale groene zone kom je menig jogger tegen.

Het Leidse plein is een gezellig pleintje met cafés en terrasjes. Op dit plein is waar de lokale Amsterdammer uitgaat in het weekend, volgens wat ons verteld werd.

Vanaf het Leidseplein begint de Leidsestraat die uitmondt in de winkelstraat, de Kalverstraat. Hier zijn ook nog heel wat winkels en andere horecazaken.

Onderweg passeer je dan de grachtengordel van Amsterdam. Meerdere grachten vormen halve cirkels rond het centrum van de stad. Aan elk bruggetje zijn fietsen vastgemaakt, dat is een terugkerend beeld wanneer je door Amsterdam wandelt.

Kenmerkend aan Amsterdam zijn zijn de vele oude koopmanshuizen, of toch die stijl. Verschillend met Gent of Brugge is het opvallend dat het vensterkader steeds in het wit geschilderd is. Dus je kan niet zomaar zeggen, dat hebben we in België ook!

Net achter de winkelstraat, de Kalverstraat ligt het begijnhof verscholen in een oase van rust.

Nogmaals een afbeelding van het Spuiplein waar we ook de eerste dag passeerden.

Net achter de Dam bevindt zicht de Magna Plaza, dit is het voormalige postgebouw van Amsterdam. Het toch wel speciale uiterlijk is een mengeling van neogotische en neorenaissance stijlen.

Rond de middag bevonden we ons terug op de Dam. Op onderstaande foto kan je nu ook het prachtige gebouw van De Bijenkorf zien alsook het Nationaal Monument. Centraal op de foto zie je ook een groepje kijklustige mensen een straatartiest bewonderen.

De Bijenkorf is een Nederlandse warenhuisketen die als sinds 1870 bestaat. Binnenin lijkt het een beetje op winkels zoals Galeria Inno. Hier in Amsterdam staat de grootste vestiging van De Bijenkorf. In het gebouw met 5 verdiepingen hebben we een lekker middagmaal gegeten. Bovenaan is er namelijk een restaurant met open wereldkeuken waar je zelf jouw gerecht kan samenstellen, helemaal vers.

Als afsluiter van de dag besloten we nog eens de Walletjes te bezoeken, het Amsterdamse red light district.

Tussen de rustige grachten van Amsterdam, zijn er heel wat meisjes van plezier, eroticazaken en peepshows te vinden. Het is een echte toeristische attractie die zowel overdag als ‘s avonds bezocht wordt.

Sex and drugs and Rock’n Roll! In de Walletjes, maar ook in overige stukken van Amsterdam zijn er heel wat coffeeshops.

In de late namiddag besloten we terug naar huis te keren, want het is zonder files nog iets meer dan 2 uur naar huis rijden. Als afsluiter, een laatste blik op Amsterdam.

Conclusie

Amsterdam is een leuke stad om te bezoeken voor een korte citytrip. Zonder veel musea’s te bezoeken kan je er toch veel zien en beleven. Alles is op wandelafstand te doen en moest je niet goed te been zijn verbindt de tram de belangrijkste punten.

Wens je toch musea’s te bezoeken, dan zijn het Rijksmuseum en het Anne Frank Museum toch wel twee belangrijke en kijk je best online om op voorhand te reserveren.

Praktisch Amsterdam

  • Amsterdam kan je gemakkelijk bereiken per Thalys vanaf Antwerpen-Centraal of Brussel-Zuid. De Thalys brengt je in respectievelijk 1u12 en 1u50 naar Amsterdam-Centraal. Reizen kan vanaf €19 enkel tijdens promoties.
  • Met de auto, ben je zo’n 2u tot 3u onderweg naar Amsterdam. Parkeren kan gemakkelijk aan de Park & Rides aan de buitenring zoals P&R Arena of P&R Zeeburg. Let wel op, parkeren in Amsterdam is vrij duur. Reken op zeker €25 per dag.
  • In Amsterdam zijn er héél veel accommodaties in het centrum, van comfortabele 3* hotels tot 5* luxehotels met alles erop en eraan. Wij verbleven 1 nacht in het Intercontinental Amstel Amsterdam, het oudste hotel in Nederland. Ons verslag lees je hier.

Leave a Reply

VLIEGTICKET AANBIEDINGEN

WAAROM TRAVELUNLIMITED

Elke dag de beste deals & tips
Verzameld op 1 website
Betaal nooit meer te veel!

VLUCHT + HOTEL AANBIEDINGEN

VOLG ONS