Inleiding tot goedkoop vliegtickets boeken

Inleiding

Vaak krijgen we de vraag, hoe vinden jullie toch zulke goedkope vluchten? In deze vierdelige serie bespreken we de meest courante technieken om goedkope prijzen te vinden voor vliegtickets. In dit inleidend artikel stellen we ons de vraag wat nu een goede of goedkope prijs is voor een bestemming en hoe we die goede of goedkope prijs kunnen bepalen. In de andere drie delen bespreken we achtereenvolgens:

 • Hoe we goedkope tickets kunnen boek door andere en verschillende luchthavens te gebruiken (deel 2)
 • Wanneer het beste tijdstip is om een vliegticket te boeken (deel 3)
 • Welke (kwalitatieve) afwegingen belangrijk zijn bij het boeken van vluchten (deel 4)

Hoe bepaal je wat een goede prijs is voor een vliegticket?

De eerste stap bij het boeken van vluchten is voor jezelf uitmaken wat een goede prijs is voor jouw bestemming. Een beeld vormen van een goede prijs is héél belangrijk, de prijzen van vliegtickets veranderen voortdurend. Je zal namelijk direct moeten boeken wanneer vluchten aan deze goede prijs of lager opduiken. Op dat moment mag er niet meer getwijfeld worden, de levensduur van deze topaanbiedingen zoals flashsales en foute tarieven is vaak héél kort, soms maar één dag tot enkele uren. Wanneer deze zich voordoen, wil je die opportuniteit dan ook niet missen.

Voorbeeld: Je wil naar New York reizen in februari. Februari is laagseizoen voor New York. Een goede prijs naar New York in het laagseizoen is €400. Alles lager dan €400 is een goede aankoop. Hoe lager, hoe beter de aankoop. In het hoogseizoen moet je mikken op prijzen onder de €500 tot €550. Zo kon je al voor €332, €369 of €387 naar New York in februari.

Je kan ook gebruik maken van de tags op onze website om een overzicht te krijgen van welke aanbiedingen er al geweest zijn voor een bepaalde bestemming. Als je bijvoorbeeld op de tag New York klikt, krijg je een overzicht met alle artikels waarin we een aanbieding voor New York beschrijven.

Prijzen opvolgen

Om een goed idee te vormen van wat een goede prijs is voor een bestemming moet je regelmatig of zelfs dagelijks de prijzen opvolgen. Je zal dan waarnemen wat de gemiddelde prijs is voor een bestemming. Op die manier kan je zelf uitmaken wat voor jou een goede prijs is voor die bestemming.

Vanaf het moment dat je weet wanneer je ongeveer op reis wil gaan, bepaal dan jouw bestemming en volg de prijzen zo ver mogelijk op voorhand op. Ik heb niet gezegd boek zo ver mogelijk op voorhand, in héél véél gevallen heeft ver op voorhand boeken weinig zin. Hou vast aan jouw goede prijs en wacht totdat deze prijs opduikt.

Voorbeeld: Je wil naar New York in de zomervakantie. Reeds heel vroeg in het jaar kunnen er flashsales opduiken of vroegboekprijzen, het laatste vooral bij Turkish Airlines. Zo kon je door een flashsale van KLM op 28 oktober boeken voor €343 naar New York deze zomer. Er was ook een vroegboekaanbieding van Turkish Airlines voor €487.

Gebruik zoekmachines om prijzen te vergelijken

Hoe vind ik vliegtickets en hoe volg ik de prijzen op? Wel, er bestaan namelijk aggregatoren of meta-zoekmachines. Dit zijn zoekmachines waar je de vluchten aangeboden door luchtvaartmaatschappijen en door andere online reisagentschappen zoals Ebookers en Expedia kan terugvinden. Deze boekingswebsites van de online reisagentschappen verschillen van de websites van de luchtvaartmaatschappijen omdat zij vluchten van verschillende luchtvaartmaatschappijen met elkaar combineren en zich niet beperken tot één maatschappij. De belangrijkste zoekmachines zijn Momondo, Skyscanner en Kayak. Ze hebben allen dezelfde basisfuncties, maar verschillen in hun special features. Onze voorkeur gaat momenteel naar Momondo want deze is het meest overzichtelijk en vergelijkt het grootste aantal websites.

Voorbeeld: Voor dezelfde eenzelfde vlucht van Jet Airways van Brussel naar New York zijn er bij Momondo 11 aanbieders, bij Kayak 8 en bij Skyscanner 6. Momondo biedt hierbij de goedkoopste prijs aan, dit was €390. Momondo geeft ook aan wat de goedkoopste, snelste en beste vluchten zijn.

Hoe vind je nu de echte topaanbiedingen?

Het vergt vaak heel wat werk en tijd om de echte topaanbiedingen te vinden. Daar schieten wij van TravelUnlimited in actie. Dagelijkse controleren wij de prijzen naar een groot aantal Europese en wereldwijde bestemmingen. Door onze ervaring weten wij wat de goede prijzen zijn en berichten we dagelijks aanbiedingen naar onze lezers en volgers.  Ten opzichte van Nederlandstalige blogs, focussen wij ons hierbij op vluchten vertrekkende vanuit België en omgeving.

Voorbeeld: De KLM flashsale naar New York voor €332 hebben we zelf gevonden en na publicatie is deze aanbieding viraal gegaan, dit was namelijk een waanzinnig prijs voor het hoogseizoen. Op meer dan 10 internationale blogs heeft deze aanbieding meer dan 100 000 mensen bereikt.

Verder lezen?

In het volgende deel van deze serie bekijken we hoe we goedkopere vliegtickets kunnen krijgen door onder andere van luchthavens in de buurt te vertrekken of onze overstappen zelf te bepalen.

17 Responses
 1. Yssam Benichou

  Beste,

  Wij zijn een reis aan het plannen in de zomer (eind juli tot half augustus) naar Mexico en Honduras. We zouden eerst naar Cancun willen vliegen en daar +/- 10 dagen blijven en dan doorreizen naar San Pedro Sula (desnoods via Guatemala City om daar dan opgepikt te worden door familie).

  De prijzen zijn momenteel zo hoog dat het echt onbetaalbaar is..

  Mijn vraag is eigenlijk of de prijzen nog gaan zakken oof enkel nog gaan stijgen? Kunnen we het risico nemen om bijvoorbeeld pas te boeken in mei en zou dit dan goedkoper zijn?

  Hopelijk kunnen jullie hierop antwoorden. Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groeten,

  Yssam Benichou

  1. Christoph

   Dag Yssam,

   Een tijdje terug was er nog een promotie naar Cancun voor deze zomervakantie. De vluchten waren toen beneden de €500. Dat is ongeveer het laagste wat je kan krijgen, maar deze prijs komt maar heel zelden voor in de zomervakantie. Het feit is ook dat deze prijs dan ook vaak maar maximum 1 dag beschikbaar is. Ofdat de prijs nog gaat zakken kan ik niet voorspellen. Dat hangt af van de stoelbezetting bij de maatschappijen en dit is elk jaar anders.

   Zoals je zelf hebt gezien kan je wel ‘goedkoop’ van Cancun naar Guatemala city vliegen, voor ongeveer €250, maar niet zo goedkoop naar San Pedro Sula in Honduras, want dat is geen populaire route.

   Wat ik wel kan aanraden is eventueel wat vroeger te vertrekken en gebruik te maken van deze deal:

   https://travelunlimited.be/vluchten/zomer-naar-mexico-vanaf-e375-retour/

   Van 5 – 26 juli kan je voor €463 van Amsterdam naar Mexico city. Van daar uit is €170 naar Guatemala city

   Vanaf Mexico stad kan je ook voor €70 – €130 retour naar o.a. Cancun of andere badplaatsen zoals Puerto Vallarta of San Jose del Cabo.

   Vriendelijke groeten,
   Christoph

 2. Tom

  Beste Christoph,

  om vanuit Bxl of een luchthaven uit de buurlanden naar Los Angeles te vliegen komende november, enig idee wanneer we dan het beste boeken?
  Andere tips?

  Dank en groet.

  Tom

  1. Christoph

   Dag Tom,

   Momenteel zijn er heel goede prijzen vanaf de luchthaven van Dusseldorf! Er zijn zelfs rechtstreekse vluchten beschikbaar met Air Berlin. (Je kan heel gemakkelijk per Thalys naar de luchthaven van Dusseldorf, vanaf €40 retour)

   Voor een promotie vanaf Brussel zal je moeten wachten en best dagelijks onze website checken.

   Vriendelijke groeten,
   Christoph

 3. Caroline

  Hoi, we zijn op zoek naar tickets naar Colombo sri lanka.. de periode valt ongelukkig -eind juli tot drie weken van aug-
  We zijn miss te laat beginnen kijken, maar want zijn jouw tips: nu boeken of wachten?

  1. Christoph

   Dag Caroline,

   Eind juli vertrekken is algemeen een zeer dure periode om te vliegen. Prijzen naar Azië zijn dit jaar over het algemeen heel duur in de zomervakantie. Het enigste advies dat ik kan geven is flexibel te zijn. Probeer eens te kijken van een luchthaven te vertrekken die nog vrij goed te bereiken is.

   Wat je bvb ook kan doen is:

   Brussel – Abu Dhabi – €359 (18 juli – 22 aug)
   Abu Dhabi – Colombo – €266 (22 juli – 18 aug)

   Kijk ook eens voor Dubai of Doha als tussenstop

   Vriendelijke groeten,
   Christoph

 4. Maxime Donné

  Beste,

  Wij zijn een reis aan het boeken naar Indonesië. We zouden 10 juli willen vertrekken naar Denpassar (Bali) en terugkeren vanuit Jakarta 25 juli. Ik merk dat de prijzen aan de hoge kant zijn, allicht door de maand juli. Het liefst vertrekken we vanuit Brussel maar een andere luchthaven niet al te ver weg is ook een optie.
  Wat is zowat de laagste prijs dat we kunnen verwachten? Andere tips ook welkom…

  Alvast bedankt.

  Grt,
  Maxime

  1. Christoph

   Dag Maxime,

   In de maand september kan je ook goedkoop vanaf Brussel met perfecte route! Misschien is dat een optie?

 5. Kathleen

  Wij zoeken een vlucht naar Colombia (Bogota) voor volgende zomervakantie juli-augustus (2019). Periode: maximum 3-4 weken. 5 personen waaronder 3 kinderen (15/13 en 11 jaar) . Zijn er momenteel acties of wanneer boek ik het best?

  1. Christoph

   Dag Kathleen,

   Momenteel zijn er prijzen van ongeveer €650 retour naar Bogota vanaf Amsterdam. Dat is een goede prijs voor de zomervakantie (hoogseizoen). Want de laagste prijs in het laagseizoen ligt vaak nabij de €500.

 6. Kathleen

  Waar kan ik die dan vinden ? En via welke site te boeken ? Welke maatschappij? Data? Willen graag voor een maand gaan ! Bedankt voor de info !!!

  1. Christoph

   Dag Kathleen,

   Je kan gebruik maken van de prijsvergelijker skyscanner.nl om een goedkoop vliegticket te vinden voor jouw data. Daar klik je door naar de aanbieder waar jouw voorkeur naar uitgaat.

 7. cindy

  goede namiddag,
  wij willen graag 2 tickets boeken voor een vlucht van brussel naar firenze.
  vertrekken op 29/6/19 en terugkomen op 9/7/19.
  wat is een mooie prijs?
  momenteel staat het op 185 voor 1 persoon heen en terug.
  is er kans dat dit nog zal verlagen?
  bedankt!!

 8. Luc

  Beste,

  We willen met ons gezin, 4 volwassenen, een roadtrip maken aan de westkust van Amerika. Waar landen we het best, SF of LA ? En wanneer boeken we het het best. Tijdstip zal liggen tussen 7 juli en 10 augustus. Willen 3 weken gaan

  Mvg

  Luc

  1. Christoph

   Dag Luc,

   Beide luchthavens van Los Angeles en San Francisco zijn goede keuzes. Je volgt best dagelijks de prijzen op en boekt wanneer de prijzen gezakt zijn. Vanaf Parijs staan de prijzen vaak een pak goedkoper wanneer je begin juli vertrekt. Momenteel heb je vliegtickets vanaf Parijs voor €500 heen en terug:

   https://www.skyscanner.nl/transport/vluchten/pari/sfo/200708/200729/?adults=1&children=0&adultsv2=1&childrenv2=&infants=0&cabinclass=economy&rtn=1&preferdirects=false&outboundaltsenabled=false&inboundaltsenabled=false&ref=home

 9. Lien

  wij willen tussen 19/7 en 12/8 2020 een 20 à 25 dagen naar vietnam, wanneer boeken we best? 2 volwassenen, 2 kinderen (14&12) hanoi of ho chi minh is niet zo belangrijk…wat is de gemiddelde prijs voor een vliegticket in deze periode? een koopje zou natuurlijk fijn zijn 😊

  1. Christoph

   Dag Lien,

   Een heen en terug ticket in die periode kost vaak €800 – €900.

   Als je heen en terug vliegt naar Hanoi, dan betaal je momenteel €650 (vertrek wel vrijdag of maandag om goedkoper te zijn)
   https://www.skyscanner.nl/transport/vluchten/brus/han/200720/200812/?adults=4&children=0&adultsv2=2&childrenv2=12%7c14&infants=0&cabinclass=economy&rtn=1&preferdirects=false&outboundaltsenabled=false&inboundaltsenabled=false&ref=home

   Boek een apart ticket erbij met een lokale lowcost maatschappij tussen Hanoi en Ho Chi Minh City. Deze aanpak is meestal goedkoper

Leave a Reply

VLIEGTICKET AANBIEDINGEN

WAAROM TRAVELUNLIMITED

Elke dag de beste deals & tips
Verzameld op 1 website
Betaal nooit meer te veel!

VLUCHT + HOTEL AANBIEDINGEN

VOLG ONS