Is een goedkoop vliegticket altijd beter?

Inleiding

Het boeken van vluchten is meer dan het goedkoopste ticket bemachtigen. Soms kan het beter zijn €5 tot €10 meer te betalen, dan het goedkoopst beschikbare tarief. We sommen in dit artikel een aantal belangrijke redenen op waarom je soms beter een net iets duurdere vlucht boekt.

Vluchttijden

Het is een héél belangrijk aandachtspunt bij het boeken van vluchten. Soms kan het gebeuren dat een vliegtraject tussenstops heeft met weinig aansluitende vluchturen. Het is aangeraden dat de layover minimum 1,5 uur tot maximaal 3 à 5 uur boeken. Je moet er rekening houden dat er in sommige luchthavens waaronder Amerikaanse en Chinese lange transittijden bestaan. Te lange layovers uitputtend zijn en de verveling toeslaan. Anderzijds kan het soms zijn dat een layover gedurende de nacht is waardoor je nog een hotel aan de luchthaven moet bijboeken.

Voorbeeld: Soms kan je goedkoop naar New York vliegen met Air Canada, in sommige gevallen is er een stopover met overnachting van meer dan 12 uur. In dat geval kan €5 meer betalen voor een rechtstreekse vlucht soms beter zijn dan het goedkoopste tarief bemachtigen.

Maatschappij

De reputatie van de maatschappij kan soms ook een aandachtspunt zijn. Er is soms een verschil in comfort en service bij maatschappijen wat belangrijk is als je langer dan 6 uur moet vliegen. De maatschappijen uit de golfstaten zijn hier de besten in de klas. Daarnaast hebben grote Europese maatschappijen en enkele belangrijke maatschappijen uit Zuidoost-Azië, Japan, Noord-Amerika en Oceanië, ook een goede reputatie. Dit betere comfort en service uit zich in beter kwaliteit van eten, zetels, aanwezigheid internet, beenruimte en behulpzaamheid van personeel.

Voorbeeld: Namen van enkele goede tot zeer goede maatschappijen zijn Emirates, Etihad Airways, Qatar Airways, Lufthansa, KLM, Air France, Singapore Airlines, Qantas. Mindere maatschappijen zijn bijvoorbeeld de Chinese maatschappijen Air China, China Airlines, die mindere service geven en soms ook gebrek aan engelstalig personeel op hun lokale vluchten.

Bagagetoeslagen

Als je extra bagage wil meenemen, je bagage weegt veel of je hebt speciale bagage zoals een fiets, dan controleer je best op voorhand wat de regels van een maatschappij zijn omtrent bagage. Het kan soms beter zijn een ticket in een hogere klasse of een ander ticket te kopen in dezelfde klasse om extra toeslagen achteraf te vermijden. Wacht niet tot op de luchthaven voor het bijboeken van bagage want deze toeslagen zijn vaak veel hoger dan het online bijboeken van bagage. Indien je boekt in een hogere klasse zijn het extra comfort en de extra service natuurlijk mooi meegenomen.

Voorbeeld: Vorige zomer verkocht Lufthansa premium economy class tickets voor €850 naar Bangkok. Op dat moment waren de prijzen naar Bangkok in economy class ongeveer €800. In premium economy bij Lufthansa kan je echter een extra valies meenemen, krijg je een welkomstdrankje en heb je een bredere stoel met meer beenruimte.

Boekingssite

Let op tijdens het boeken bij de keuze van boekingssite. De boekingswebsites rekenen tijdens het boeken van vluchten vaak extra toeslagen. Dit komt zowel voor bij online reisagentschappen als bij de websites van de luchtvaartmaatschappijen voor. Enkele voorbeelden hiervan zijn kosten voor bepaalde betaalmethoden, een dossierkost, het aanbieden van verzekeringen die niet nodig hebt of reeds hebt enz. Je hebt er baat bij de vergelijking te maken tussen de verschillende aanbieders. Door een juiste keuze kan je soms tientallen tot honderden euro’s besparen per persoon.

Voorbeeld: Op de website van Supersaver.nl kon je gratis betalen met Maestro maar moest je €8 extra betalen voor Mastercard of Visa. Op sommige ander boekingsites kunnen toeslagen voor verschillende betaalmethoden oplopen tot meer dan €50. Op Supersaver worden tal van pakketten aangeboden die niet noodzakelijk zijn alsook popup berichten waarbij ze ja en nee knoppen soms omwisselen van plek ten opzichte van het vorige popup bericht. Supersaver is lang niet de enige met dit soort truken. Aandachtig zijn tijdens het boeken is de boodschap.

Tot slot

In deze vierdelige serie hebben we een basisintroductie gegeven tot het boeken van goedkope vluchten. De goedkoopste vlucht is niet altijd de beste. Zoals we in ons eerste artikel hebben besproken moet je voor jezelf uitmaken wat een goede prijs is, of je daar comfort wil voor opofferen en of je het risico wil nemen lang te wachten op die prijs. Door een andere luchthaven te gebruiken of midden in de week te vertrekken kan je soms veel goedkoper reizen. Het is aan jou om te bepalen of dit er voor over hebt. Onze tips zijn immers geen garantie tot succes, ze zijn louter opgesteld uit ervaring. Hopelijk helpen ze jou wel aan een spotgoedkope vlucht!

VLIEGTICKET AANBIEDINGEN

WAAROM TRAVELUNLIMITED

Elke dag de beste deals & tips
Verzameld op 1 website
Betaal nooit meer te veel!

VLUCHT + HOTEL AANBIEDINGEN

VOLG ONS