Kerstsfeer opsnuiven op de kerstmarkten in Hamburg

Hamburg wordt soms wel het Venetië van Duitsland genoemd. Niet moeilijk ook als je de stad ziet. Hamburg is namelijk een cluster van bruggen. Iets minder romantisch dan Venetië natuurlijk, maar desalniettemin gezellig om in rond te kuieren. Aangezien het momenteel kerstdagen zijn in Duitsland, besloot ik om de kerstmarkten in Hamburg een bezoekje te gaan brengen. Met vliegtickets van slechts €10 via Ryanair was dit een prikje.

Tijdens ons bezoek aan Hamburg verbleven we in hotel Holiday Inn Express Hamburg City Centre. Mijn verslag van het verblijf kan je hier lezen.

Het stadhuis van Hamburg

Hamburg heeft veel te bieden van shoppen tot kerstmarkten, maar één van de belangrijkste bezienswaardigheden is het stadhuis “Rathaus”. Vlak voor dit gebouw staat één van de grootste kerstmarkten in de stad, maar vergeet dus zeker niet om eens naar dit gebouw op te kijken. Het is de moeite!

Rathaus in Hamburg

Het stadhuis van Hamburg is een imposant gebouw dat dagelijks open is voor het grote publiek. Aanschouw het echter niet enkel aan de buitenkant, maar neem ook zeker eens een kijkje binnen. Het gewelf is magnifiek. Op het moment van mijn bezoek was er tevens ook een tentoonstelling bezig in dit gebouw. Volledig gratis, dus altijd mooi meegenomen.

Binnenzijde stadhuis van Hamburg

Wanneer je het gebouw doorloopt, kom je bovendien uit op een binnenpleintje met een mooie fontein.

Fontein stadhuis Hamburg

 

De haven van Hamburg

Als belangrijkste havenstad van Duitsland is een bezoekje aan de haven van Hamburg zeker de moeite waard! Er is een mooie wandelkade die de stad met de haven verbindt.

Zicht op haven van Hamburg

Het bekendste deel van de haven is wellicht de Landungsbrücke in Hamburg St. Pauli. Oorspronkelijk was het een terminal voor passagiers van de zeeschepen, maar nu wordt het gebruikt als verkeersknooppunt voor diverse vormen van openbaar vervoer. Bovendien zijn er ook enkele cafeetjes en souvenierswinkeltjes te vinden.

Hamburg St. Pauli in de haven van Hamburg

In de haven kan je ook met verschillende organisaties een boottochtje boeken. Deze duren gemiddeld 1 uur en kosten je €20 per persoon (€10 voor kinderen). Aangezien ik hiervoor te weinig tijd had, besloot ik dit niet te doen.

Zicht op water in haven van Hamburg

In de buurt van de haven kan je normaal gezien een mooie wandeling maken doorheen Speicherstadt, een complex van havenpakhuizen die nu nog steeds deze functie hebben. Vanwege hun rode baksteengevels zijn ze een uniek schouwspel. Je kan er bovendien verschillende musea bezoeken.

Boten in de haven van Hamburg

Vlakbij de haven is er trouwens een gezellig park, genaamd het Alter Elb Park. Een mooie groene long tussen alle industrie.

Alter Elb Park in Hamburg

 

De binnenstad van Hamburg

De Alstermeren werden in de 13e eeuw aangelegd om Hamburg van drinkwater te voorzien. Momenteel is het echter een prachtig recreatief meer waar je in de zomer verschillende wateractiviteiten (bv. waterfietsen, kano,…) op kan beoefenen.

Alstermeren in Hamburg

Maar ook in de winter is het een mooi schouwspel.

Zicht op Alstermeren in Hamburg

Daarnaast biedt de stad uiteraard nog meer mooie gebouwen. Wanneer je de hoofdbaan tussen het stadscentrum en de haven volgt, kom je gegarandeerd enkele indrukwekkende kerken tegen.

Hauptkirche St. Michaelis in Hamburg

Uiteraard is het ook steeds leuk om te ‘verdwalen’ in de stad en geen vooraf uitgestippelde route te volgen. Zo kom je soms op de leukste plekken terecht. Hamburg is uiteindelijk ook niet zo enorm groot, dus je vindt steeds wel je weg terug.

Zoals eerder gezegd, wordt Hamburg soms ook wel het Venetië van Duitsland genoemd. Bruggen genoeg dus om je liefdesverklaringen aan vast te sluiten!

Brug met hangsloten in Hamburg

 

Kerstsfeer opsnuiven op de kerstmarkten

Dé reden waarom ik naar Hamburg kom op deze tijd van het jaar: kerstmarkten. Niemand die ze zo goed doet als de Duitsers! Alle stalletjes zijn prachtig uitgedost en stralen gezelligheid uit!

Marktkraam op kerstmarkt in Hamburg

Het vakmanschap dat hier tentoongesteld wordt, is werkelijk magnifiek! Geef je ogen gerust de kost, maar wil je iets kopen dan hangt daar uiteraard ook een redelijk hoog prijskaartje aan vast.

Houten beelden op de kerstmarkt in Hamburg

Een heel dorp van theelicht-huisjes.

Theelicht huisjes op de kerstmarkt in Hamburg

Verwacht je uiteraard wel aan immens drukke mensenmassa’s. De kerstmarkten in Duitsland zijn nu eenmaal zeer populair.

Mensen op de kerstmarkt in Hamburg

Zowel overdag als ’s avonds zijn ze de moeite waard, maar de gezelligheid bereikt toch zijn piek eens de zon onder begint te gaan en de kerstlichtjes beginnen branden.

Lichtjes op de kerstmarkt in Hamburg

Eten op de kerstmarkt is uiteraard ook een must! Je kan kiezen uit verschillende heerlijke (al dan niet streek-) producten. De braadworstgeuren verwelkomen je vanop het moment dat je de kerstmarkt betreedt.

Kraampje met eten op kerstmarkt in Hamburg

Er zijn natuurlijk ook andere opties, zoals in dit kraampje met Alpenspecialiteiten.

Rösti op kerstmarkt in Hamburg

Hier koos ik voor een heerlijke artisanale rösti met spek en kaas. Een rösti is gemaakt van geraspte aardappelen die dan gebakken worden in de pan.

Rösti eten op kerstmarkt

Mijn vriendin koos dan weer voor een raclettebroodje waar je naar believen racelettekruiden op kan strooien. Raclette is kaas waarbij de kaasbol eerst opgewarmd wordt om vervolgens de gesmolten kaas af te schrapen.

De kerstsfeer zou niet af zijn zonder een hele bende dansende kerstmannen! Toevallig was er op het moment van mijn bezoek een stoet die zijn intrede deed in die stad.

Kerststoet in Hamburg

Mogelijks rijdt deze ieder weekend doorheen de stad tijdens de adventsperiode, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen.

Kerstoptocht in Hamburg

 

Shopping

Het hele jaar door is Hamburg een ideale shoppingsstad. Voor elk is er wat wils! Van de dure Neuer Wall tot de goedkopere Mönckebergstrasse. Je vindt er dus zowel de populaire ketens zoals H&M, Zara, enz. als de duurdere Chanels, enz.

Winkelen met Kerst in Hamburg

Momenteel is alles feestelijk versierd vanwege de kerstperiode. Overal in de grote winkelcentra kan je gigantische kerstbomen spotten en zingen kinderkoortjes kerstliederen.

Shoppen met Kerst in Hamburg

Inderdaad! Om ter grootste kerstboom!

Kerstboom in shoppingcentrum Hamburg

Natuurlijk kon ik niet alle bezienswaardigheden van Hamburg bezoeken. Ik was er namelijk maar een kleine 24 uur, maar ik heb zeker de smaak te pakken gekregen van deze stad!

Drukte in de winkelstraten door kerstshopping in Hamburg

Logement Hamburg

Tijdens ons kerstmarkt bezoek aan Hamburg verbleven we in het Holiday Inn Express Hamburg City Centre. Dit was een hotel iets buiten het oude centrum gelegen echter wel vlak aan de S-Bahn (bovengrondse metro) en U-Bahn (metro). Meer info lees je in ons volledige hotelverslag met foto’s.

Praktisch Hamburg

  • Vanuit Brussel Airport zijn er dagelijks vluchten met Brussels Airlines of Ryanair naar Hamburg.
  • De luchthaven van Hamburg is perfect verbonden met het stadscentrum. De S-bahn brengt je in slechts 25 minuten van de luchthaven naar het centraal station ‘Hauptbahnhof’ voor slechts €1,5 voor een rit. Net zoals het andere openbaar vervoer in Hamburg.
  • Bij een bezoekje aan Hamburg kan je alles gemakkelijk te voet doen. De belangrijkste trekpleisters liggen namelijk niet zo ver uiteen. Je vertrekt van aan het stadhuis ‘Rathaus’ en baant je zo een weg tot aan de haven via verschillende mooie gebouwen. Het Rathaus kan je heel gemakkelijk bereiken vanaf het centrale station ‘Hauptbahnhof’. Je wandelt recht door de brede winkelstraat.

Hauptbahnhof in Hamburg

 

Leave a Reply