Op Citytrip naar Rome in de Zomer

Rome is met zijn rijke geschiedenis een trekpleister voor toeristen uit de hele wereld. De combinatie van bezoekjes aan historische gebouwen, een heerlijk mediterraans klimaat, en het lekkere Italiaanse eten valt bij vele toeristen in de smaak, ook voor ons dus!

Drie volle dagen trok ik uit om Rome te bezoeken. Aangezien dit de eerste keer was dat ik deze metropool bezocht, besloot ik me te focussen op de (in mijn ogen) belangrijkste bezienswaardigheden. Hou er rekening mee dat Rome een zeer toeristische stad is. De kans dat je ongestoord alles op je gemak kan bezoeken is klein. Wees dus selectief in wat je wil zien wanneer je tijd beperkt is. Desondanks is Rome zeker de moeite waard! Hieronder lees je een beknopt verslag van mijn tijd in de eeuwige stad.

Gladiatoren en het oude Romeinse centrum4 ColosseumHet Colosseum, een must see wanneer je in Rome bent! Zo denkt iedereen er echter over waardoor je je mag verwachten aan hordes toeristen. Trek hiervoor dus zeker anderhalf uur voor uit indien je alles op je gemak wil bekijken. Je moet wel rekening houden met de onvermijdelijke wachtrijen als je dit amfitheater ook van binnenin wil bewonderen. Verder in het artikel lees je hoe je deze toch enigszins kan omzeilen. Ik vond het alvast de moeite waard!4 Colosseum bVeel uitleg hoeft dit nieuwe wereldwonder niet. Het werd in de eerste eeuw na Christus gebouwd en werd daarmee het grootste amfitheater in het Romeinse Rijk. Ondanks dat het niet het best bewaarde amfitheater is, is het toch zeer indrukwekkend. Het spreekt meteen tot de verbeelding!

Je hebt de keuze uit verschillende geleide tours, maar je kan het gebouw gerust op je eentje bezoeken. Afhankelijk van je eigen voorkeuren. Mijn vriendin deed intussen beide mogelijkheden en genoot meer van de tweede omdat je dan alles meer op je eigen tempo kan bewonderen. Veel informatie is er echter niet voorhanden eens je in het Colosseum bent. Ben je dus liever goed geïnformeerd over de geschiedenis dan kies je best een geleide tour. Bepaalde delen van het Colosseum zijn daarbij enkel toegankelijk voor mensen met een gids. Sommige tours brengen je bovendien ook naar het Forum Romanum waar je eveneens de nodige informatie krijgt. 5 Triomfboog van ConstantijnTussen het Colosseum en het Forum Romanum staat de Triomfboog van keizer Constantijn. Ondanks dat het wat in de schaduw staat van het imposantere Colosseum, is het zeker een blik waard. Plus het is gratis dus waarom niet! 5 Triomfboog bTijdens het bouwen van dit 21 meter hoge monument werden materialen uit oude bouwwerken gebruikt. Sommige gezichten werden aangepast zodat ze beter op de toenmalige keizer zouden lijken. Daarnaast zijn ook nieuwe reliëfs ontworpen. Deze zouden echter van mindere kwaliteit zijn dan de oudere, maar dat merk je wellicht niet eens op (dat was toch bij mij het geval). 5 Triomfboog cVanop het Colosseum heb je een mooi overzicht op deze triomfboog en de achterliggende Palatijn. 7 FRbHet derde klassieke schouwspel op deze plek is het Forum Romanum, in de Klassieke Oudheid jarenlang de verzamelplaats voor alle Romeinen. Na de val van het West-Romeinse Rijk verbrokkelden de tempels en gebouwen stilaan door gebrek aan onderhoud. 9 FRdVanaf 1800 was de interesse in de Romeinse gebouwen echter opnieuw opgewekt waardoor we vandaag de dag de verschillende ruïnes kunnen bewonderen. Met enige verbeelding zie je de pracht en praal van weleer opnieuw opflakkeren. Zowel voor de echte historicussen als de toeristen onder ons een bezoekje waard! Het is inbegrepen in het ticket voor het Colosseum dus waarom niet? Op het Forum Romanum kan je onder andere de ruïne van de tempel van Vespasianus bewonderen, ook wel bekend als de vredestempel (hieronder afgebeeld).10 FReDoorheen de archeologische site staan enkele borden met informatie over de verschillende ruïnes. Wil je echter meer informatie dan kan je steeds kiezen om het Forum met gids te bezoeken.

Praktisch:

 • Openingsuren Forum Romanum en Colossum: 8u30 – 1u voor zonsondergang
 • Met het toegangsticket heb je zowel toegang tot het Colosseum, de Palatijn en het Forum Romanum voor twee dagen, te starten op de dag dat je ticket wordt gevalideerd. Aanschuiven aan de ticketstand bij het Colosseum vreet echter aan je kostbare tijd. Om dit te vermijden heb je een aantal opties:
  • Roma Pass: Sinds 11 juli 2016 beschikt Rome over een nieuwe Roma Pass. Voor slechts €38,50 kan je gedurende 3 dagen 2 museums naar keuze bezoeken en geniet je van tal van voordelen op zowel transport als de overige museums waar je eventueel in geïnteresseerd bent. Opgelet! De museums in Vaticaanstad zijn hierbij niet inbegrepen.
  • Online aankopen: Wanneer je jouw ticket online aankoopt, hoef je niet aan te schuiven in de lange wachtrijen. Hiermee bespaar je mogelijks een uur of zelfs meer en sta je niet te bakken in de brandende zon (indien je in de zomer gaat uiteraard). Je betaalt echter wel €2 extra voor de boekingskosten (€14 ipv €12). Opgelet! Jongeren tussen de 18 en 25 jaar betalen slechts €7,50 op vertoon van hun identiteitskaart (+ reservatiekosten).
  • Ticket kopen aan de ingang van het Forum Romanum (op de Palatijn): Met deze optie vermijd je de toeslag die je moet betalen bij de online aankoop (€12 ipv €14 of €7,50 ipv €9,50 voor jongeren), maar zal je net als wanneer je de tickets bij het Colosseum zou aanschaffen moeten wachten in rij. De rij is hier wel een pak minder lang.

Aangezien ik enkel interesse had in het Colosseum/Forum Romanum/Palatijn en geen zin had om in de lange wachtrijen te staan, koos ik voor optie twee.

Stapvoets doorheen Vaticaanstad11 EngelenburchtOp weg naar Vaticaanstad is het zeker de moeite om een bezoekje te brengen aan de Engelenburcht (Castel Sant’Angelo). Deze burcht deed al dienst als mausoleum en schuilplaats voor het Vaticaan. Momenteel is het in handen van het leger dat het omtoverde tot een museum dat opengesteld is aan het publiek. In het museum kan je verschillende kunstvoorwerpen aanschouwen. Ik ging niet naar binnen omdat die dag het Vaticaan op de agenda stond. 12 Engelenburcht b
Wanneer je vanuit het stadscentrum komt, kan je wandelen over de Ponte Sant’Angelo, een voetgangersbrug bekleed met tien engelen gemaakt door de leerlingen van Bernini. Vanop de Ponte Sant’Angelo heb je een mooi zicht op de Tiber, alsook de koepel van de St.-Pietersbasilisk (zie hierboven).

Praktisch

 • Openingsuren: 9u – 19u30 (Op maandag gesloten)
 • Prijs: €10,50 (Elke eerste zondag van de maand gratis)

13 Vaticaan
Vaticaanstad is zowel een trekpleister voor toeristen als bedevaarders. Bepaalde delen van deze staat zoals het Sint-Pietersplein kan je gratis bezoeken. Zodra je echter ergens binnen wil, moet je een ticket kopen. Beslis op voorhand wat je wil zien en boek online. Zo ben je zeker dat je binnen zal kunnen die dag en vermijd je opnieuw lange wachtrijen.Ik besloot het deze trip te houden op het Sint-Pietersplein, de Vaticaanse museums en de Sixtijnse kapel. De Sint-Pietersbasilisk bewonderde ik slechts aan de buitenkant. 14 Vaticaan b
In de Vaticaanse museums vind je heel wat schilderijen, beeldhouwwerken en oude artefacten. Je kan het bezoek slechts in één richting afleggen waardoor het al snel drummen wordt richting de Sixtijnse kapel, strategisch op het einde van je bezoek geplaatst. Tijdens mijn bezoek was het haast een mierennest aan mensen dat zo snel mogelijk naar het schilderwerk van Michelangelo wilde gaan kijken. waardoor ik al snel mijn interesse en geduld verloor.16 Vaticaan dAangekomen in de Sixtijnse kapel was ik echter meteen met verstomming geslagen bij het zien van het meesterwerk van Michelangelo. Het bekendste onderdeel van dit gigantische fresco is niet noodzakelijk het meest indrukwekkende. Die prijs gaat naar het geheel aan muur- en plafondschilderingen. Geef je ogen dus gerust de kost op de volledige Sixtijnse kapel. Foto’s mogen hier echter niet genomen worden – al luisteren vele toeristen hier niet naar. Respecteer wel de dresscode in de Sixtijnse kapel, net zoals in de meeste kerken in Rome! Deze kan je vinden op de officiële website. Wat mij betreft een bezoekje waard, maar mij krijg je er geen tweede keer in!

Gekke toeristen en restauraties18 Spaanse trappen b
De Spaanse trappen waren tijdens mijn bezoek helaas afgeschermd voor restauraties. Normaal gezien zijn de trappen een verzamelplaats voor zowel locals als toeristen. De naam van deze trappen werd afgeleid van de Spaanse ambassade die zich tot begin van de 17e eeuw op dit plein bevond, ondanks dat ze gebouwd zijn onderaan een Franse kerk met een Franse investeerder. Zeker in de lente is het de moeite om deze trappen te bezoeken. Dan zijn ze namelijk versierd met bloemen.  17 Spaanse trappen
Naast de kerk, Trinita dei Monti, bovenaan de trappen zie je op het plein onderaan de trappen een fontein genaamd de Fontana della Barcaccia waar menig toerist zich rond vergaart om zich te verfrissen (of gewaagde foto’s te trekken zoals bij ons het geval was). 19 TreviDe bekendste fontein van Rome is uiteraard de Trevi-fontein. Het pleintje waarop dit gigantische meesterwerk staat, is zo klein dat je er al snel voorbij passeert. Volg echter de menigte en je komt er zeker en vast op uit. Het is drummen geblazen tussen alle toeristen om een mooie foto te kunnen nemen, maar kom je ‘s avonds tussen 20 en 21 uur dan tref je de fontein al een pak rustiger aan. Vergeet zeker geen centje over je schouder in de fontein te gooien. Men gelooft immers dat je dan zeker naar Rome zal terugkeren. Gelukkig wordt de munten wekelijks uit de fontein gehaald. Het geld wordt daarna geschonken aan het goede doel (Caritas).

Indrukwekkende architectuur20 Pantheon
Het Pantheon is het best bewaarde monument uit het Oude Rome (Alleen al om die reden stond het op mijn to do list, plus het is gratis en geef toe, wie houdt daar nu niet van?.). Nochtans is het bouwwerk dat vandaag de dag te aanschouwen valt, niet het originele. Dit werd namelijk in 80 na Christus door een brand volledig verwoest. Enkele jaren daarna werd het heropgebouwd in opdracht van keizer Hadrianus. 21 Pantheon b
Het enige licht in deze tempel is afkomstig van de oculus, het ronde gat in de koepel. Het is de verbintenis tussen de tempel en de goden. Momenteel worden nog steeds misvieringen gehouden in deze kerk. Bovendien zijn vele belangrijke Italianen begraven in het Pantheon.

Praktisch:

 • Openingsuren Pantheon: 8u30 – 19u30 (ma – vrij)
 • Kostprijs: Gratis!

22 VictorHet monument van Victor Emanuel II, ook wel bekend als Altara della Patria, is een indrukwekkend bouwwerk opgetrokken uit marmer op het Piazza Venezia. Het monument kan je gratis bewonderen, maar om het hoogste punt van dit monument te bereiken betaal je wel €7. Daartegenover staat dat je wel kan genieten van een prachtig uitzicht op de stad Rome.23 Trajanus
Tenslotte passeerde ik kort langs de zuil van Trajanus. Het is een triomfzuil ter ere van keizer Trajanus na zijn overwinning in de Dacische oorlogen. Op de zuil is spiraalgewijs een fries aangebracht dat als het ware als een stripverhaal de veldtochten van Trajanus afbeeld. Het reliëf is enorm gedetailleerd afgebeeld. 24 Trajanus b

Buon appetito!
Italië kan je niet bezoeken zonder een echte Italiaanse pizza te proeven! Via tripadvisor viel mijn oog op de kleinschalige pizzeria Sapori e Delizie. Het restaurant is zeer klein en straalt op het eerste zicht niet echt klasse uit. De pizza’s zijn echter overheerlijk en het personeel is zeer vriendelijk! Zeker een aanrader dus! 25 pizza 26 Pizza b

Praktisch

 • Openbaar vervoer: Rome is immens! Beschik je dus over beperkte tijd en wil je alles gezien hebben, maak dan zeker gebruik van het openbaar vervoer. De stad beschikt over een uitgebreid trein-, tram-, bus- en metronetwerk waarvan je met één ticket gebruik van kunt maken. Er bestaan meerdagenpassen, maar je rekent op voorhand uit hoeveel je gebruik zal maken van het openbaar vervoer. Soms is het goedkoper om enkele ticketjes aan te schaffen. Bij de ROMA-pass die ik eerder besprak, zit het openbaar vervoer inbegrepen.
 • Luchthaventransport (vanaf Rome Fiumicino): Je beschikt over verschillende mogelijkheden om je van de luchthaven naar het stadscentrum te verplaatsen, namelijk bus, trein, taxi… Terravision is de goedkoopste optie om deze verplaatsing te maken (8€ retour). Koop je tickets vooraf online om exra kosten te vermijden. Bovendien ben je dan zeker dat je op de bus zit!
 • Beste reisperiode: In de zomer kan het snikheet worden in de binnenstad. Daarnaast krioelt het op dat moment van de toeristen. De combinatie van deze twee factoren zorgt ervoor dat de maanden juli en augustus niet meteen de beste reisperiode is voor Rome. Interessanter is om de maanden net voor of na de zomer een bezoekje te brengen aan deze stad. De temperaturen zijn op dat moment nog iets aangenamer en het hoogseizoen (Lees: drummende toeristen) is nog niet begonnen.
 • Dresscode: Rome staat vol met kerken. Wil je deze allemaal van binnenin aanschouwen, respecteer dan de dresscode (Geen blote schouders, geen hoofddeksels, geen shorts…). In de hete zomer kan het handig zijn om een lichte sjaal mee te nemen om blote lichaamsdelen te bedekken.

 

Ga jij binnenkort naar Rome of ben je er onlangs geweest? Laat me gerust weten wat ik gemist heb!

Verder lezen?

In het volgende deel van deze serie kan je lezen over de start van mijn roadtrip in Australië, te beginnen bij Brisbane en Noosa National Parc. Of ga hier terug naar de overzichtspagina.

4 Responses
 1. Chris De Prince

  Hallo Christoph,

  Wij gaan in augustus voor de 4de keer naar Rome. Voor 2 jaar hebben we ook tickets voor het Colosseum online besteld. Is heel slecht verlopen nl eerst 2 uur in de wachtrij om aan de bestelde en betaalde tickets te komen. Nadien nog eens in de wachtrij om binnen te geraken. Kan jij mij de juiste site aanwijzen? Met het Vaticaans museum waren er eerder geen problemen.
  Dank voor de info.

  1. Christoph

   Dag Chris,

   Wat vervelend dat je zo lang moest aanschuiven voor je tickets! Wij kochten onze tickets via deze site http://www.coopculture.it/en/colosseo-e-shop.cfm voor het Colosseum en Forum Romanum (zitten sowieso in hetzelfde ticket). Aangezien de wachtrij aan het Forum Romanum korter is, stel ik voor om daar je tickets op te halen zodat je die eerste wachtrij al grotendeels vermijdt. Hopelijk lukt het de volgende keer beter!

   Groeten,
   Christoph

Leave a Reply

VLIEGTICKET AANBIEDINGEN

WAAROM TRAVELUNLIMITED

Elke dag de beste deals & tips
Verzameld op 1 website
Betaal nooit meer te veel!

VLUCHT + HOTEL AANBIEDINGEN

VOLG ONS