Tweedaagse citytrip naar Londen: Wandelen langs de Theems en het British Museum

Londen is een wereldstad die iedere toerist minstens één keer in zijn leven moet bezoeken! Met toppers als de Big Ben, British Museum, Trafalgar Square en zoveel meer heeft het voor iedereen wel wat te bieden! Enige tijd terug bood Eurostar een promotie aan om vanuit België naar Londen te reizen. Dit kon ik natuurlijk niet laten liggen dus boekte ik een tweedaagse citytrip naar deze culturele topbestemming. Het zou intussen al mijn derde keer in Londen zijn, maar de stad is zo indrukwekkend dat ik steeds opnieuw onder de indruk ben. Hieronder lees je mijn uitgebreide verslag van mijn eerste dag in Londen.

Tijdens ons bezoek aan Londen verbleven we in het Threadneedles hotel, ons fotoverslag lees je hier. Het verslag van onze tweede dag in Londen lees je hier.

St Pancras Station in Londen

Ik vertrok ‘s ochtends vroeg samen met mijn vriendin vanuit Brussel-Zuid met de Eurostar naar Station London St Pancras International, in het hartje van Londen (foto boven). Deze oversteek duurt ongeveer twee uur. Vertrek je echter van Rijsel (Lille), dan hoef je slechts een groot uurtje op de Eurostar te zitten.

Zodra je de Eurostar uitstapt, kan je eigenlijk al je ogen de kost geven! Het station waarin je aankomt is in mijn ogen een werkelijk architecturaal meesterwerk! In het station kochten we meteen een Oyster Card voor het openbaar vervoer. Hiermee kan je het meest voordeligst gebruik maken van metro en bus. Onderaan dit artikel vind je hierover meer informatie. Let wel op, eens je op straat bent, komen de auto’s van de andere kant dus in plaats van links, rechts, links te kijken, is het hier rechts, links, rechts.

Skyscrapers with a view – Sky Garden

Nadat we onze bagage hadden afgezet in ons hotel (zie onderaan dit artikel), begonnen we met onze tocht doorheen de stad. De eerste stop was Sky Garden, een imposant gebouw in de buurt van de Tower of London. Deze glazen constructie biedt je een prachtig uitzicht op de stad terwijl je geniet van een heerlijke maaltijd of cocktail. Je bezoek moet je wel op voorhand reserveren indien je zeker wil zijn van een plekje. Dit kan je hier doen.

Sky Garden in Londen

Londens iconen – Tower of London en Tower Bridge

Vervolgens wandelden we verder richting de Tower Bridge en Tower of London, twee van de meest bekende hoogtepunten van Londen. De Tower of London is een indrukwekkend gebouwencomplex aan de Theems dat doorheen de jaren dienst heeft gedaan als fort, koninklijk paleis en gevangenis.

Tower of London in Londen

Aangezien we slechts twee dagen in Londen waren, besloten we deze enkel langs de buitenkant te bewonderen. Het is echter mogelijk om ook binnenin de Tower of London een kijkje te nemen. Tickets kan je hier boeken! Dit is zeker een aanrader om met kinderen te doen aangezien ze speciale routes en activiteiten voorzien voor families (zie hier).

Tower of London in Londen

Vlak aan de Tower of London ligt de Tower Bridge, een echt Londens icoon! Langs een gezellige boulevard kan je richting de trappen wandelen om de Theems over te steken via de Tower Bridge. Dit is zeker een aanrader omdat je hierbij een mooi zicht hebt op de stad.

Tower Bridge in Londen

Ook hier kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen in de torens en exhibities die er plaats vinden. Tickets koop je best online kopen via deze link aangezien dit goedkoper is. Wij besloten dit niet te doen omdat we krap zaten qua tijd en liever extra tijd doorbrachten in andere musea.

Tower Bridge in Londen

Geef je ogen zeker de kost terwijl je de brug oversteekt en rush zeker niet, want de skyline van Londen is de laatste jaren immens aan het veranderen. Skyscrapers beginnen uit de grond te komen zoals je hieronder op de foto’s ziet. Links zie je The Shard en rechts zie je helemaal links Sky Garden staan.

The Shard & Skygarden in Londen

The Shard en Borough Market

We vervolgden onze route naar The Shard, een torenhoge skyscraper vol met bureaus, restaurants en een viewing platform. Voor dit laatste kan je opnieuw tickets boeken via deze link. Je hebt in Londen dus (minstens) twee hoge viewing platforms: The Shard en Sky Garden. Als je moet kiezen tussen de twee, kies je dus best op basis van degene die je op je foto wil hebben. Wil je bijvoorbeeld de skyline van Londen waarop The Shard zichtbaar is, bezoek je best Sky Garen. Dit zou ik aanraden aangezien The Shard, naar mijn mening, het meest indrukwekkende is van de twee.

The Shard in Londen

Op 5 minuten wandelen van The Shard vind je het gezellige Borough Market. Zorg dat je er met honger aankomt want je kan er heel wat lekkers verorberen! Het is de oudste food market in Londen waar je tal van heerlijke kraampjes kan vinden.

Borough Market in Londen

Het is er wel druk, zeker rond de middag, dus neem de tijd om je op het gemak door de menigte te banen. Je wordt er immers overrompeld van alle geuren, dus kiezen wordt zeker moeilijk! Wij aten uiteindelijk een heerlijke wrap met scampi’s bij het standje van Applebees.

Scampi wrap in Borough Market in Londen

Shakespeare’s Globe en Tate Modern

Eens ons buikje vol zat, wandelden we op ons gemak verder richting Bankside. Dit is een wijk aan de zuidelijke oever van de Theems waarbij je een mooi zicht hebt op de rivier en de skyline van Londen. Langs deze autovrije weg passeer je langs Shakespeare’s Globe en Tate Modern. Het is dus zeker aan te raden om via deze boulevard naar deze twee toppers te wandelen in plaats van een wegje doorheen de stad!

Shakespeare’s Globe is eigenlijk een reconstructie van het oorspronkelijke theater waar veel van zijn werken werden opgevoerd. Dit theater brandde echter af in de 17e eeuw. Vandaag worden er wekelijks nog stukken van Shakespeare opgevoerd en is er een exhibitie over zijn leven. Tickets voor de voorstellingen kan je hier boeken. Hou er wel rekening mee dat deze voorstellingen in de open lucht worden uitgevoerd en paraplu’s zijn niet toegestaan. Kijk voor je boekt dus zeker naar het weerbericht voor die periode.

Shakespeare"s globe in Londen

Bijna vlak naast Shakespeare’s Globe vind je Tate Modern, het museum voor internationale moderne kunst. Een bezoekje aan dit museum is gratis, met uitzondering van een aantal exhibities waarvoor je wel een ticket nodig hebt. Ook als niet-kunstliefhebber is het de moeite om eens een bezoekje te brengen aangezien dit museum ondergebracht is in een oude elektriciteitscentrale. Dit levert op zich al een indrukwekkend schouwspel op.

Tate Modern Museum in Londen

Meer informatie over de tijdelijke werken en exhibities vind je hier op de officiële site. Hieronder zie je bijvoorbeeld een kunstwerk van Andy Warhol, namelijk Marilyn’s Diptych (links).

Marilyn's Diptych van Andy Warhol

Je vindt er verschillende soorten werken zoals dit Who Owns What kunstwerk van Barbara Kruger (links) en een schilderij van Picasso (rechts), genaamd Bowl of Fruit, violin and bottle.

Bowl of Fruit van Picasso

Via de Millennium Bridge naar St. Paul’s Cathedral

Onze route aan deze kant van de Theems zat er op waardoor we opnieuw aan de overkant moesten geraken. Daarvoor gebruik je best de Millennium Bridge vlakaan Tate Modern. Deze voetgangersbrug wordt ook wel de Wobbly Bridge genoemd omdat de brug na de opening immens veel wiebelde. Dit probleem is intussen opgelost, maar de naam blijft bestaan.

St Paul's Cathedral & Wobbly Bridge in Londen

Bij het oversteken van deze voetgangersbrug heb je trouwens een prachtig zicht op St. Paul’s Cathedral, de volgende stop op onze wandeling.

St Paul's Cathedral vanop Wobbly Bridge in Londen

In deze kathedraal liggen veel beroemde mensen begraven én kroonprins Charles en Lady Diana traden er in het huwelijksbootje.

St Paul's Cathedral in Londen

Deze kathedraal wordt bovendien nog steeds gebruikt voor ceremonies, maar ook buiten deze uren kan je een bezoek brengen aan dit majestueuze gebouw. Daarbij heb je ook toegang tot de crypten en tot de koepel, met uitzicht op de stad. Tickets kan je hier boeken. Zelf hadden we echter voldoende aan de indrukwekkende buitenkant van het gebouw, dus besloten we St. Paul’s Cathedral niet te betreden.

St Paul's Cathedral in Londen

Royal Courts of Justice

Hierna hadden we alle belangrijke hoogtepunten in de buurt gezien, dus besloten we ons te verplaatsen richting het British Museum. Deze route kan je gerust met het openbaar vervoer afleggen, maar wij besloten dit te voet te doen. Deze wandeling duurt immers maar 30 minuten en brengt je langs verschillende mooie gebouwen in Londen. Geef je ogen dus gerust de kost!

Royal Courts of Justice in Londen

Zo heb je bijvoorbeeld het Royal Courts of Justice. Dit Victoriaanse gerechtsgebouw werd in 1882 afgewerkt en wordt tot de dag van vandaag gebruikt voor diverse rechtszaken. Het is een van de grootste gerechtsgebouwen in Europa.

Royal Courts of Justice in Londen

Londen staat uiteraard ook bekend om zijn felrode bussen die je doorheen de stad wel meerdere keren zal tegenkomen! Soms bieden ze een meerwaarde voor je foto, maar vaak staan ze ook echt in de weg!

Royal Courts of Justice in Londen

Ook verder op de wandeling richting het British Museum kom je enkele prachtige gebouwen tegen zoals St. George’s in Bloomsbury (zie foto hieronder). Dus neem niet alleen maar de metro want op die manier ontdek je sommige van deze prachtige bouwwerken in Londen niet.

St. George's in Bloomsbury in Londen

Mummy’s en Grieken in het British Museum

Uiteindelijk kwamen we aan bij het British Museum, thuis van mummy’s, Grieken, Romeinen en talloze andere culturen! Zoals bij vele museums in Londen kan je dit museum gratis bezoeken! Zeker aan te raden dus! Meer informatie kan je hier vinden.

British Museum in Londen

Dit  museum is een van mijn favoriete bezienswaardigheden in Londen. Je wordt werkelijk ondergedompeld in de rijke geschiedenis van de Prehistorie, Klassieke Oudheid en zoveel meer!

Sarcofaag in British Museum in Londen

De topper in hun collectie is onmiskenbaar de Steen van Rosetta (foto rechtsonder), een zeer belangrijke sleutel tot het ontcijferen van de Egyptische hiërogliefen!

Steen van Rosetta in British Museum in Londen

Ook zijn er een aantal hallen aan de Griekse en Romeinse cultuur gewijd. Daar vind je voornamelijk standbeelden en restanten van tempels.

Griekse Oudheid in British Museum in Londen

Alsook diverse hallen aan de Egyptenaren. Je vindt er mummy’s, sarcofagen en verschillende restanten van tombes bewerkt met hiërogliefen! Zeker de moeite waard!

Sarcofagen en Mummy's in British Museum in Londen

Een bezoek aan Londen zou niet compleet zijn zonder het spotten van de rode telefooncellen. Menig toerist poseert dan ook in een van deze cellen, hoe vuil ze ook mogen zijn. Zo vind je er enkele net buiten het British Museum.

Rode Telefooncel in Londen

Doorheen Londen vind je bovendien tal van gezellige parken, zoals dit Russel Square park vlakbij het British Museum.

Russel Square in Londen

Piccadilly circus

De avondval begon in te zetten, dus was het tijd om ons richting Piccadilly circus te begeven, het Times Square van Londen. Het is minder indrukwekkend dan New York, maar nog steeds de moeite.

Piccadilly circus in Londen

Net als in New York staat het bekend vanwege de grote lichtreclames op de gebouwen rondom het plein, echter waren tijdens ons bezoek de bewegende schermen nergens te bespeuren!

Piccadilly circus in Londen

Shop ’till you drop

Eens alle museums en bezienswaardigheden gesloten zijn, kan je nog steeds enkele uren vertoeven in de winkelstraten van Londen. Oxford Street is hierbij wellicht de bekendste straat waar je terecht kan voor verschillende winkelketens.

New Bond Street in Londen

De duurdere winkels zijn echter te vinden in New Bond Street. Vele winkels zijn tot 21 uur open dus je kan rond slenteren tussen de rekken tot in de late avond, zoals de Victoria’s Secret winkel.

Victoria's Secret in New Bond Street in Londen

China Town en M&M’s

Ook ideaal voor ‘s avonds is een bezoekje aan China Town en de M&M-store op Leicester Square! In China Town vind je een aantal restaurantjes, supermarkten en andere winkels. Op zich is het gewoon gezellig om er eens doorheen te wandelen aangezien alles is ingekleed.

China town in Londen

In de M&M-store word je ondergedompeld in een wereld vol kleuren en smaken! De winkel is bovendien tot 24 uur open (met uitzondering van de zondag)! Je kan er gadgets kopen uit de M&M-wereld, maar ook allerlei soorten M&M’s!

M&M store in Londen

Het complex is immens groot en je vindt er zelfs vier M&M’s die poseren als The Beatles! Fotoplezier gegarandeerd!

M&M store in Londen

Harry Potter & Jamie Oliver

Vervolgens ging we op zoek naar eten! Een hotelmedewerkster had ons aangeraden om richting Leadenhall market te gaan aangezien je er vele gezellige restaurantjes kan vinden. Harry Potter-fans zullen deze plek herkennen als Diagon Alley (de Wegisweg)!

Leadenhall market, wegisweg in Londen

Helaas was er op het moment van ons bezoek niet echt veel open, maar van maandag tot vrijdag zou het dus zeker een bezoekje waard moeten zijn! We besloten dan maar te gaan eten in Jamie’s Italian in Threadneedle Street, vlakbij ons hotel. In een prachtige setting genoten we van twee cocktails. Het personeel was supervriendelijk en de maaltijden waren zeer lekker! Een echte aanrader dus!

Jamie's Italian in Londen

Logement

We verbleven in het vijfsterren Threadneedles Hotel vlakbij de Bank of England, het ware businessdistrict dus. Een volledig fotoverslag van mijn verblijf kan je hier lezen. Kort gezegd: We hebben er heerlijk overnacht. Het personeel was uitermate vriendelijk en de kamers waren zeer ruim en verzorgd! Aangezien het vlakbij een metrohalte ligt, is het een ideaal hotel om Londen te verkennen.

Threadneedles Hotel in Londen

Praktisch

  • Tickets voor de Eurostar kan je hier boeken.
  • Verplaatsing in Londen via de Oyster Card: De eenvoudigste en goedkoopste manier om je doorheen Londen te verplaatsen is via de Oyster Card. Je betaalt eenmalig een toeslag van 5 pond voor de kaart zelf, maar die kan je daarna doorgeven aan andere mensen of sparen voor de volgende keer dat je naar Londen gaat. Vervolgens kan je telkens geld op deze kaart zetten waarmee je betaalt in de metro en/of bus. Per dag worden er maximum drie ritten aangerekend, eenmaal je boven dat bedrag gaat, reis je gratis voor de rest van die dag. Handig dus als je van plan bent veel van de metro gebruik te maken. Alles bezienswaardigheden zijn namelijk vrij goed verbonden met elkaar dankzij dit ondergrondse netwerk en de metro’s rijden zeer frequent. Meer informatie over de Oyster Card kan je hier vinden.
  • Informatie en tickets voor de Tower of London kan je hier vinden en voor de Tower Bridge kan je hier terecht. Tickets bestel je best online aangezien je dan kan profiteren van de goedkoopste tarieven.
  • Wil je één van de twee viewing platforms bezoeken? Klik dan hier voor Sky Garden en hier voor The Shard.

Meer lezen?

Ben je benieuwd naar onze tweede dag in Londen? Lees dan hier verder wat we vonden van de dinosaurussen in het Natural History Museum en de Big Ben!

VLIEGTICKET AANBIEDINGEN

WAAROM TRAVELUNLIMITED

Elke dag de beste deals & tips
Verzameld op 1 website
Betaal nooit meer te veel!

VLUCHT + HOTEL AANBIEDINGEN

VOLG ONS