Wanneer goedkope kerstvakantie vluchten boeken?

Wie er van droomt om de kerstvakantie door te brengen in een ver zonnig land begint best nu al te kijken! Voor deze drukke periode ben je er best vroeg bij. Populaire warme bestemmingen zoals Thailand, Zuid-Afrika of Rio de Janeiro in Brazilië zijn vaak peperduur tijdens de kerstvakantieperiode. Hieronder beantwoord ik de belangrijkste vragen omtrent het boeken van kerstvakantie vliegtickets naar verre zonbestemmingen.

 

Waarom is reizen in de kerstvakantie zo duur?

Hieronder geef ik 5 redenen waarom reizen in de kerstvakantie zo duur is. Vooral de vliegtickets naar de populaire zonbestemmingen kunnen peperduur zijn.

  1. Wanneer de winter in aantocht is dromen vele mensen van de lekker warme zon. Van deze warme zon genieten kan slechts op een aantal verre bestemmingen. Gevolg, iedereen wil op reis naar dezelfde bestemmingen.
  2. Heel wat mensen gebonden aan de schoolvakanties. Ze hebben een gezin met kinderen in de lagere of middelbare school, of geven zelf les.
  3. Veel bedrijven sluiten tussen Kerst en Nieuw of hun werknemers nemen vrijaf. Inderdaad, ideaal om op reis te gaan!
  4. Iedereen gebonden aan schoolvakanties wil op dezelfde 4 dagen reizen. De eerste zaterdag of zondag vertrekken en de laatste zaterdag of zondag van de vakantie terugkeren. Perfect toch?
  5. Heel Europa heeft kerstvakantie op hetzelfde moment. Voor andere schoolvakanties lopen de periodes in Europa verschillend van de Belgische periodes. Je concurreert dus ook met de Britten of de Duitsers om de goedkoopste vliegtickets!

Foto: Thailand is een populaire winterbestemming

 

Wanneer kan je ten vroegste kerstvakantie vluchten boeken?

Afhankelijk van luchtvaartmaatschappij worden de vliegticketprijzen 11 tot 12 maanden op voorhand vrijgegeven. Je kan vliegtickets dus maximaal 1 jaar vooruit boeken. Let wel op: Er zijn echter uitzonderingen zoals lowcostmaatschappijen (b.v. Ryanair) en chartermaatschappijen (TUIfly) die periodiek hun prijzen vrijgeven voor een hele winter- of zomerperiode.

Wanneer TUIfly of Ryanair vluchten boeken voor de winter of kerstvakantie?

Zoals hierboven gezegd worden de vluchten voor de winter en de kerstvakantie periode bij TUIfly en Ryanair later vrijgegeven. Bij TUIfly kan je vanaf de maand mei jouw wintervluchten boeken. Bij Ryanair kan je wintervluchten boeken bij het begin van de maand maart. (Zo was het de vorige jaren)

 

Tips om goedkope vluchten te boeken voor de kerstvakantie

Nog geen blackout dates

Wanneer er een promotie is, zijn er vaak een hoop datums waarvoor de laagste prijs niet geldig is. De datums die uitgesloten zijn van een promotie noemen ze in het Engels blackout dates. Nu is het vaak zo dat tussen 11 en 12 maanden op voorhand er nog geen blackout dates aanwezig zijn. Dat komt doordat deze blackout dates niet altijd even snel toegevoegd worden aan het computerbestand met de prijsbepalingen. Op deze manier komt het voor dat soms de lagere tarieven van november en december overlopen naar de kerstvakantieperiode! De nieuwe duurdere tarieven zijn namelijk nog niet in het computersysteem geladen!

Met deze aanbieding kan je naar New York voor €245 retour. Er zijn geen blackout dates aanwezig voor de kerstvakantie!

Vroegboekpromoties

Elke luchtvaartmaatschappij heeft een eigen strategie bij het bepalen van haar vliegtarieven. Sommige maatschappijen kiezen hier voor vroegboekpromoties. Het Portugese TAP Airlines en het Turkse Turkish Airlines zijn voorbeelden van luchtvaartmaatschappijen die vaak van deze strategie gebruikmaken!

Senegal is een zonnige winterbestemming met maximumtemperaturen tot 27°C. Met deze vroegboekpromotie van TAP Airlines kan je voor €243 retour naar Senegal.

De beste periode om te boeken

Probeer voor de massa te zijn. De vraag naar kerstvakantie vliegtickets begint in de maanden juli en augustus te stijgen. Vanaf september zal het moeilijk worden om een relatief goedkoop vliegticket te bemachtigen op de beste data in de kerstvakantie. Ik raad je aan ergens te proberen boeken tussen januari en juni. In juli en augustus kan er sporadische nog een goede prijs te vinden zijn. Vanaf september zullen de beste vliegtickets reeds verdwenen zijn.

De beste aanpak om kerstvakantie vliegtickets te boeken

Probeer vanaf januari dagelijks de prijzen te volgen. Vroeg kijken betekent niet vroeg boeken. Wanneer je een prijs vindt waarmee je tevreden kan zijn, dan boek je deze zo snel mogelijk. Hou steeds de verschillende vertrekluchthavens Brussel, Dusseldorf, Amsterdam, Parijs (en Rijsel) in het oog. Probeer +/- 1 dag flexibel te zijn. Niet alle maatschappijen vliegen elke dag!

Niet gebonden aan de kerstvakantieperiode?

Als je tijdens de beste periode wil reizen naar jou favoriete winterzon bestemming. Maar je bent niet gebonden aan de kerstvakantieperiode. Dan kijk je best om in de eerste 2 weken van december te vertrekken, óf in de tweede week van januari pas terug te keren. Zo kan je vaak duurdere vliegtickets omzeilen!

Naar Noord-Afrika of de Canarische eilanden?

Bovenstaande tips zijn vooral goed voor verre zonbestemmingen zoals bijvoorbeeld Thailand. Wil je naar zonbestemmingen dichtbij zoals de Canarische eilanden, Egypte, Marokko of Tunisië? Dan geldt een aangepaste aanpak.

De eerste belangrijke tip is overwegen met een tussenstop te vliegen. Dat kan vaak 100’en euro’s goedkoper zijn. Er zijn heel veel maatschappijen die je met een tussenstop verbinden naar de Canarische eilanden.

De tweede tip is voor TUIfly en Ryanair. Hun prijzen worden later vrijgegeven (zie hierboven). Vaak heb je de eerste weken hogere introductieprijzen. Wacht dus enkele weken tot de prijzen wat lager staan. De vraag naar kerstvakantie vluchten naar deze bestemmingen zal pas stijgen halverwege augustus. Tot dan kan je comfortabel de prijzen volgen en boeken wanneer de prijzen laag staan.

 

Wat kost een kerstvakantie vliegticket naar de zon?

Iedereen die op dezelfde dagen wil vliegen en het feit dat volledig Europa op hetzelfde moment kerstvakantie heeft, zijn de voornaamste redenen van dure vliegtickets naar verre zonbestemmingen in de kerstvakantie. Hierdoor is de kostprijs van de beste aanbiedingen vaak nog €300 tot €500 meer dan de laagseizoen tarieven. Voor Noord-Afrika en de Canarische eilanden zijn de prijzen €100 tot €300 duurder dan de laagseizoen prijzen.

Enkele interessante kerstvakantie aanbiedingen

Momenteel staan deze bestemmingen goedkoop als je een volledige kerstvakantie naar de zon wil!

Parijs – Bangkok – €568 / €612 voor korte route
Dusseldorf – Sydney – €969
Amsterdam – Miami – €472

Bekijk alle deals hier

Leave a Reply

VLIEGTICKET AANBIEDINGEN

WAAROM TRAVELUNLIMITED

Elke dag de beste deals & tips
Verzameld op 1 website
Betaal nooit meer te veel!

VLUCHT + HOTEL AANBIEDINGEN

VOLG ONS