Zonvakantie in La Palma – Deel 2: Op zoek naar de waterval en de sterren!

La Palma is één van de kleinere Canarisch eilanden! In september 2016 ging ik negen dagen op verkenning op dit eiland samen met mijn vriendin. We ontdekten er de prachtige natuur, gitzwarte vulkaanstranden en zoveel meer! Als je meer wil weten over onze ervaring op La Palma, lees dan zeker verder!

De eerste dagen op het eiland deden we een boottochtje rondom La Palma en genoten we van de zon. Meer hierover lees je in het vorige reisverslag dat je hier kan vinden. Op dag drie lagen we weer languit aan een van de meerdere zwembaden van ons hotel, maar op dag vier stippelden we een route uit op het eiland langs een natuurlijk zwembad, doorheen een natuurpark en genoten we ‘s avonds van de sterrenhemel met sterrenwacht! Wat we hier van vonden, lees je in dit verslag!

Prachtige miradors

Die avond zouden we genieten van de prachtige sterrenhemel met een echte sterrengids. Hiervoor moesten we op het afgesproken uur in Los Cancajos zijn. In de buurt van deze stad is er een mooi natuurpark (Los Tilos) en zijn er natuurlijke zwembaden (Charco Azul), dus besloten we er een daguitstap van te maken.

La Palma is werkelijk een parel wanneer het op de uitkijkpunten (miradors) aankomt! Deze kom je om de zoveel kilometers tegen langs de baan. Hou dus zeker je ogen open op zoek naar bordjes waarop deze staan aangeduid wanneer je onderweg bent naar bijvoorbeeld de Charco’s of het natuurpark.

Hierboven zie je bijvoorbeeld Mirador Barranco de los Gomeros en op de foto’s hieronder Mirador Jardín de las Hespérides. Het landschap op La Palma is werkelijk uniek en varieert van immens dor vol cactussen tot weelderige bossen!

Bosque de los Tilos

In 2002 werd het belangrijkste laurierbos op La Palma onder de bescherming van UNESCO geplaatst, iets later gevolgd door het volledige eiland. Op 24 kilometer van Santa Cruz is het dus zeker de moeite om hier te komen wandelen! Ons oog was op dit park gevallen toen bleek dat er ook een leuke wandeling was langs rotsen naar een waterval.

In het park heb je verschillende wandelingen, met verschillende gradaties aan moeilijkheid. Aangezien er die dag nog wat op onze planning stond, besloten we een van de kortere wandelingen toe doen naar een uitkijkpunt aangezien we de wandeling naar de waterval niet meteen vonden. De beklimming was redelijk heftig en toen we boven aangekomen waren bleek dat er eigenlijk niet meer veel overschoot van het uitkijkpunt door de dichte begroeiing.. Helaas..

Bij het afdalen zagen we vlakbij de parking nog een wandelpad waar net enkele mensen uit tevoorschijn kwamen. Een pad dat ons eerder niet was opgevallen, dus besloten we ook hier nog eens op verkenning te gaan. Wonder boven wonder, dit bleek de wandeling waar we naar op zoek waren!

Je wandelt in de ravijn richting de waterval, langs overhangende rotsen, een irrigatiekanaal en doorheen tunnels. Breng wel stevige wandelschoenen mee want, los van het eerste stuk, is er niet echt een verhard wandelpad aangelegd.

Normaal gezien zou de wandeling verder lopen, maar wij besloten aan de waterval om terug te keren. Wandelaars die verder gaan komen nog verschillende pikdonkere tunnels tegen en zelfs een regentunnel, de galerijtunnel, waar je dus best alle elektronica goed opbergt. Wil je deze verdere wandeling doen, breng dan best een zaklamp mee!

Hierna besloten we verder te rijden naar Charco Azul, de natuurlijke zwembaden van La Palma! Deze liggen op een kwartiertje rijden van het bezoekerscentrum van het park.

On the road again…

Onderweg van Los Tilos naar Charco Azul passeerden we verschillende bananenplantages. Een typisch zicht voor dit Canarische eiland!

Piscinas Naturales de Charco Azul

Aangekomen aan Charco Azul vonden we niet meteen onze weg naar de ‘zwembaden’, maar kwamen wel op dit mooie strandje terecht. Daar zagen we echter aan de linkerkustzijde de natuurbaden opduiken.

Dit natuurbad ligt in San Anders y Sauces en biedt een prachtig zicht op de zee. De natuurlijke zoutzwembaden zijn beschermd van de woeste golven en zijn vrij toegankelijk. Helaas was het al vrij laat toen wij aankwamen waardoor het te fris was om nog een plons te wagen.

Hekken en ladders bakenen het gebied af waar veilig gezwommen kan worden.

De allerkleinsten kunnen spelen in het aangelegde zwembadje met een effen bodem.

Er is bovendien ook een bar waar je zou kunnen genieten van lekkere tapas!

Sterrenwacht

Voor die avond hadden we op voorhand een Astronomy Safari geboekt bij Astro La Palma. Deze tour begint in Los Cancajos bij avondval waardoor het beginuur afhangt van de periode waarin je de tour meedoet. Alle verplaatsingen inbegrepen duurt het ongeveer zo’n 4 uur. Meer praktische informatie over deze tour vind je onderaan dit verslag.

La Palma staat bekend om de beste plek in Europa om de sterrenhemel te aanschouwen vanwege zijn klimaat, locatie en wet om lichtvervuiling. Op een maanloze nacht kan je maar liefst drieduizend sterren spotten met het blote oog! Op de vulkaantop vind je dan ook een van de belangrijkste sterrenkundige observatoriums ter wereld! Als je dus op reis bent op La Palma is het dus zeker aan te raden om ook eens je blik naar de hemel te slaan!

Tijdens de tour kreeg je een Spaans- of Engelstalige uitleg over de sterren, maan, etc. Verschillende sterrenbeelden werden aangeduid zodat je die op je eentje ook zou herkennen. Bovendien had onze gids een tweetal telescopen mee waarmee ze verschillende planeten en andere hemelverschijnselen aantoonde. Persoonlijk vond ik dit een zeer fascinerende avond! Helaas scheen de volle maan bij ons wel waardoor de Melkweg niet zichtbaar was. Indien je wenst, hou je hier dus best wel rekening mee tijdens het boeken van je tour.

En met deze leerrijke avond, sloten we de vierde dag op het eiland af. De komende dagen zouden we herhaaldelijke keren zelf naar de sterren staren en de geleerde informatie over sterrenbeelden en dergelijke toepassen! Op het hele eiland vind je bovendien bordjes die niet de weg, maar de verschillende sterren aanduiden!

Logement

We verbleven in het Resort La Palma & Teneguía Princess. Aangezien het eiland (nog) niet toeristisch is, zijn er ook slechts enkele resorts. Hierdoor was onze keuze snel gemaakt voor dit resort. Onze ervaring was algemeen wisselend. De hygiëne en de kwaliteit van het eten waren afknappers, maar de zwembaden en het prachtige uitzicht waren dan weer uitstekend! Een uitgebreid verslag van mijn ervaring in dit resort kan je hier lezen.

Praktische informatie

  • Autoverhuur: Aangezien La Palma een redelijk klein en onontdekt eiland is, besloten we een auto te huren om niet afhankelijk te zijn van de bus om ons te verplaatsen. We huurden hierbij bij Orlando Cars aangezien hierbij geen toeslag gevraagd werd voor bestuurders jonger dan 24. Bij alle andere organisaties op La Palma was dit wel het geval. Onze ervaring met deze maatschappij was positief!
  • Sterrenwacht Astronomy Safari: Deze organisatie is momenteel de enige op La Palma die een sterrenwacht organiseert. De tocht begint bij nachtval waarbij je vanaf Los Cancajos naar een hoger gelegen gebied rijdt. Daar spendeer je nog ongeveer drie uur luisterend naar de gids terwijl je de sterrenhemel en diens wonderen ontdekt. Dit pakket kost je €25. Je kleedt je best wel warm aangezien het ‘s nachts ferm kan afkoelen en je dus lange tijd stil zal staan. Let er wel op: Deze tour brengt je niet naar het observatorium, maar de organisatie biedt ook rondleidingen (overdag) aan in dit complex. Beide formules kan je hier boeken.

Leave a Reply

VLIEGTICKET AANBIEDINGEN

WAAROM TRAVELUNLIMITED

Elke dag de beste deals & tips
Verzameld op 1 website
Betaal nooit meer te veel!

VLUCHT + HOTEL AANBIEDINGEN

VOLG ONS