Regel deze bankzaken voor je vertrekt op reis!

Ongeveer drie tot twee weken voor vertrek breng je best eens een bezoek aan jouw bank. Bij een verre reis naar het buitenland zijn er enkel geld- en bankzaken die je best eens bekijkt. Zo ben je het best in bezit van een kredietkaart voor het reserveren van hotels of een huurauto, verhoog je jouw best kaartlimieten van jouw bankkaarten en kredietkaarten gezien de hogere uitgaven en stel je jouw bankkaart en kredietkaart open voor het buitenland! Daarnaast kan je best ook een kleine som buitenlands geld (vreemde valuta) aankopen voor vertrek wanneer je niet met kaart kan betalen! Hieronder vind je een overzicht van alle belangrijke geld- en bankzaken!

Wat is het verschil tussen een bankkaart of kredietkaart?

Een bankkaart of debetkaart is de standaard betaalkaart waarbij tijdens het betalen het geld rechtstreeks van je rekening gaat. Je kan de kaart herkennen door het Bancontact, Maestro of Vpay logo. Bij een kredietkaart schiet de kredietverlener, Mastercard, Visa of American Express een bedrag voor en moet je op het einde van de maand een factuur met de uitgaven van de afgelopen maand betalen aan het kredietkaart bedrijf. Een kredietkaart kan je aanvragen in jouw bank.

Kredietkaart aanschaffen

Wanneer je naar het buitenland op reis gaat is het hebben van een kredietkaart vaak noodzakelijk. Vele hotels vereisen het bezit van een kredietkaart waarop ze een bedrag als borg reserveren. Mocht je ooit iets breken of uit de minibar meenemen dan kunnen ze jou dat direct aanrekenen. Ook voor huurauto’s reserveren ze een bedrag als borg. Een borg kan wordt gereserveerd op een kredietkaart en dat bedrag kan je niet gebruiken voor andere betalingen. Vraag best ten laatste 3 weken voor vertrek een kredietkaart aan mocht je dit nog niet bezitten.

Limieten bankkaarten verhogen

Bankkaarten en kredietkaarten werken met spendeerlimieten en geldafhaallimieten. Deze zijn er als bescherming tegen het plunderen van rekening bij een diefstal of om voldoende cash te hebben in het bankfiliaal. De spendeerlimieten, om zaken te kunnen betalen, kan je tijdelijk verhogen wanneer je op reis gaat. Dit geldt meestal 1 maand! Dit is belangrijk mochten je standaardlimieten laag zijn en je van plan bent om veel uit te geven of er een groot bedrag moet gereserveerd worden op jouw kredietkaart als borg.

Je kaarten openstellen voor het buitenland

Voor vertrek naar een land buiten Europa moet jouw bankkaart deblokkeren. Voor een reis naar de Verenigde Staten (USA) moet dit ook vaak gebeuren voor jouw kredietkaart. Deze maatregel beschermt jou tegen fraudeurs! Je kaart openstellen voor het buitenland kan met een bezoek aan jouw bank of soms ook via het online bankieren!

Buitenlands geld aankopen

Het is altijd handig reeds vreemde valuta in bezit te hebben wanneer je op reis vertrekt naar het buitenland. Soms is er namelijk geen mogelijkheid om met bankkaart te betalen in kleinere winkels of restaurants of gewoon wanneer je het openbaar vervoer of taxi moet nemen. In jouw bank kan je op voorhand buitenlands geld aankopen. Koop een kleine hoeveelheid aan om voorgenoemde zaken te bekostigen. Het duurt wel eventjes vooraleer deze in de bank aanwezig zijn. Je bestelt dit best ten laatste 2 weken op voorhand.

Opmerking: Probeer zoveel mogelijk met een kaart te betalen gezien het voordeliger is – door de wisselkoersen en toeslagen – dan met cash te betalen!

Geld overzetten naar het buitenland, o.a. in noodgevallen

We hebben het zelf al eens voorgehad, in het buitenland zijn, amper cash op zak en plots zijn alle bankkaarten en kredietkaarten geblokkeerd. Je kan niks meer doen. Toch bestaat er een snelle oplossing! Western union is internationaal agentschap waar geld mee kan doorsluizen naar het buitenland moest je door een noodgeval zonder zitten. Een familielid of vriend kan online geld verzenden van zijn of haar bankrekening. Vervolgens krijg je (de ontvanger) een code van jouw familielid of vriend en kan je het geld gaan afhalen in een Western Union filiaal. Allerlei banken kunnen zich aansluiten bij Western Union en een filiaal zijn in het wereldwijde netwerk van Western Union! Zelf heb je geen kaart nodig want het geld haal je cash af!

Opmerking: Gebruik dit enkel in noodgevallen want de transactiekosten kunnen hoog zijn!