Reisdocumenten nodig voor een verre reis

Wanneer je een reis maakt buiten de Europese Unie moet je vaak beschikken over meerdere reisdocumenten! We hebben het hier over een reispas of internationaal paspoort en een visum wat een toestemming van het bestemmingsland is om het land te mogen inreizen. Naast deze twee documenten die beiden bijna altijd noodzakelijk zijn, kunnen er soms nog andere documenten en bewijsstukken nodig zijn. Hieronder volgt een kort overzicht.

Internationaal paspoort of reispas

Het document dat je voor elke reis buiten de EU nodig zal hebben is het internationaal paspoort. Dit paspoort is verschillend van de identiteitskaart die elke Europeaan bezit. Wanneer je een eerste keer naar een ver land op reis gaat zal je jouw internationaal paspoort op voorhand moeten aanvragen in het gemeentehuis.

Een internationaal paspoort kost €75 voor een volwassene. De verwerkingstijd duurt ongeveer 6 werkdagen, maar in aanloop van en tijdens zomervakantie vraag je dit best ten laatste 3 weken op voorhand aangezien dit de drukke periode van het jaar is. Er bestaat ook nog een spoedprocedure om na 1 of 2 werkdagen een internationaal paspoort te verkrijgen. Voor een volwassene kost dit €250.

Visum

Een visum is een officiële toestemming om een land in te reizen en er te verblijven. Bij een visum heb je meerdere categorieën afhankelijk van de verblijfsduur en het doel van de reis. Zo heb je een toeristenvisum, een werk-en-woonvisum, een transitvisum of een zakenvisum. Deze visumtypes en toegestane verblijfsduren zijn afhankelijk van land tot land.

Toeristenvisum, toeristenkaart of reistoestemming

Wanneer je op reis (vakantie) gaat naar een ver land zal je een toeristenvisum nodig hebben. De benamingen toeristenkaart, (elektronische) reistoestemming en toeristenvisum zijn allen ongeveer hetzelfde in die zin dat het documenten vertegenwoordigen die je toelating geven om in een land op reis of vakantie te gaan met het oog op amusement. Een toeristenvisum kan je afhankelijk van land elektronisch verkrijgen, bij aankomst op bestemming of via de ambassade. Kosten zijn afhankelijk van land tot land. Elektronische toeristenvisums zijn heel snel en kan je soms dezelfde dag krijgen. Wanneer je via een ambassade moet kan je er best enkele maanden op voorhand aan beginnen!

Transitvisum bij tussenstop

Wanneer je op reis gaat naar een ander land zal je voor sommige bestemmingen een transitvisum nodig hebben wanneer je een tussenstop maakt in een ander land buiten de EU. Zo ga je voor reizen naar Centraal-Amerika of de Caraïben via de Verenigde Staten een ESTA nodig hebben, ook voor een korte tussenstop! Andere landen of steden bieden dan weer een visumvrije transit aan of een goedkoper meerdaags visum om de stad van de tussenstop te verkennen. Een voorbeeld van het laatste is de Chinese stad Shanghai. Regels, aanvraag en prijzen zijn afhankelijk van land tot land.

Internationaal rijbewijs

Een internationaal rijbewijs is aangeraden voor reizen buiten de EU, wanneer je een auto wil huren of besturen. Het is een o.a. Engelstalige vertaling van Belgische of Europese rijbewijs. In meerdere landen buiten de EU is dit aangeraden. Het is namelijk niet altijd verplicht van het land uit maar soms vereist de verhuurder het bezit van een internationaal rijbewijs. Let op! Een internationaal rijbewijs is geen vervanging, je moet steeds jouw Belgisch rijbewijs op zak hebben!

Een internationaal rijbewijs kan je direct verkrijgen in het gemeentehuis, kost ongeveer €22 en is 3 jaar geldig (Prijs afhankelijk van gemeentehuis). Je hoeft enkel een geldige pasfoto, jouw rijbewijs en identiteitskaart mee te nemen.

Inenting gele koorts certificaat

Om sommige tropische landen binnen te mogen heb je soms een certificaat nodig dat je ingeënt bent geweest tegen de gele koorts. Andere inentingen worden niet verplicht, maar worden wel aanbevolen van land tot land.

Bewijs van retourvlucht

Wanneer je op reis gaat naar een land onder de vorm van een toeristenvisum wordt er soms vereist dat je een bewijs hebt dat je het land tijdig weer verlaat. Een vliegticket terug of naar een ander land is hierbij voldoende, zonder bewijs kan jou de toegang geweigerd worden. Een toeristenvisum is vaak voor slechts een beperkte verblijfsperiode geldig en enkel voor toeristische doeleinden (amusement). Wanneer je op rondreis bent en niet weet wanneer je exact een land wil verlaten (bv. op rondreis), dan kan je preventief een vliegticket kopen dat 48u geldig is. Op Bestonwardticket.com doe je dat voor $12.

Uitzonderingen

Sommige (gesloten) landen gelden er nog extra regels en voorwaarden of mogen toeristen (van bepaalde landen) niet binnen, zoals bijvoorbeeld in Saoedië-Arabië. Andere visums zoals o.a. woon-en werkvisums en zakenvisums werden hier niet besproken en gelden vaak andere regels.