Reisroute uitstippelen of citytrip plannen

Een roadtrip langs het beste van Australië, met de rugzak door Thailand of de omgeving van Rio de Janeiro verkennen. Er zijn heel wat prachtige plekken in de wereld en vele kan je maar één keer bezoeken! Het is niet zo evident om een planning te maken die je zowel langs de beste plekken en activiteiten brengt zonder je te moeten haasten om niks te missen of omgekeerd, teveel tijd op een saaie locatie! Daarom geef ik je enkele tips om een citytrip of een reisroute te plannen

Algemene tips bij het zelf dag-tot-dag plannen van een reis

 • Rustdag bij aankomst – De eerste dag na het aankomen van je reis plan je best geen belangrijke activiteiten of verplaatsingen in. Bij een verre reis kan je namelijk met een jetlag zitten waardoor je best één dag recupereert. Tevens kan je vlucht overboekt of vertraagd zijn waardoor je mogelijks een dag te laat aankomt! Kies voor een rustige namiddag activiteit zoals een stadsverkenning, een terrasje, een bezoekje aan het hotelzwembad of een rooftopbar.
 • Lang op reis – Wanneer je lang op reis bent, kan de opeenvolging van onderweg zijn en activiteiten soms vermoeiend zijn! Vanaf dat je meer dan 2 weken of meer op reis bent plan je best een rustdag in met niks op de planning. Zo kan je eventjes op adem komen, het thuisfront contacteren, een dagje binnenskamers blijven of de was doen. Ben je meer dan één maand weg, neem dan soms meerdere dagen een pauze.
 • Fear of missing out – Ontelbaar veel mogelijkheden per bestemming en zoveel bestemmingen die je ooit wil bezoeken. Je hoeft niet telkens alle top 10 activiteiten van een stad of regio gedaan hebben. Wees selectief en plan je reis niet te druk. Zo kan je optimaal genieten. Mocht je toch verliefd worden op een bestemming, dan zal je wellicht ooit terugkeren.

Praktische tips & handige websites voor het maken van een reisplanning of reisroute

  • Lonely Planet – Dit zijn de bekendste maker van reisgidsen. Een reisgids van Lonely Planet is een goede basis om een reis te plannen. Er zijn vaak promoties waar je 2 reisgidsen voor de prijs van 1 krijgt. Naast hun boeken hebben ze online ook een handige website met o.a. info over beste reistijd of budget per dag per bestemming.
  • Wikivoyage – Deze zusterwebsite van wikipedia is een openbare reisgids en is ook een goede bron van informatie. Vooral de engelstalige versie bevat handige informatie.
  • Websites van reisorganisatoren – De reisplanningen van veel reisorganistoren – zowel groepsreizen als individueel – zijn online beschikbaar. Daar vind je vaak een vrij goede dag-tot-dag planning van een reisroute om jouw eigen planning op te baseren.
  • Tripadvisor – Deze website staat bekend voor hotel-, restaurant-, en activiteiten reviews. Vooral voor activiteiten vind ik het een handige website om in één oogopslag te zien welke activiteiten & tours aanwezig zijn op een bestemming.
  • Ervaringen van anderen – We hebben een reeks Facebookgroepen opgericht om ervaringen, foto’s of video’s te delen om elkaar te inspireren. Stel er gerust een vraag en krijg tips van andere reizigers.
  • Vliegtickets, accommodaties, reisdocumenten, verzekeringen, geld in het buitenland veiligheid en gezondheid – Een handig overzicht met tips vind je in de algemene reisplanner van TravelUnlimited