Verzekeringen voor een reiziger

Het is belangrijk verzekerd te zijn in het buitenland! Pech, een ongeval, of onvoorziene omstandigheden kunnen een reis in de war sturen. Hier kunnen ook grote kosten bijkomen waarop je niet gerekend had. Vele reizigers anticiperen dit door zich te verzekeren! Slechts een beperkt aantal slimme reizigers weet waarvoor ze verzekerd zijn! Los daarvan zijn vele reizigers niet op de hoogte héél wat types verzekeringen. Daarom een overzicht omtrent types verzekeringen voor een reiziger!

Reisbijstandsverzekering

De reisbijstandsverzekering is een must voor elke reiziger.  Deze verzekering geeft bijstand bij pechgevallen en dekt de kosten wanneer je op reis bent in het buitenland. O.a. medische kosten in het buitenland, redding, repatriëring en nazorg, kosten voor een familielid over te brengen, repatriëring bij natuurramp, epidemie, … , schade aan derden onder bepaalde voorwaarden. De exacte dekking ligt vast in de contractvoorwaarden van de verzekering. De reisbijstandsformules zijn afhankelijk van verzekeraar en worden soms gecombineerd met een annulatieverzekering.

Annulatieverzekering

Wanneer je voor vertrek pech hebt en je reis niet zal kunnen maken word je door een annulatieverzekering gedekt voor een terugstorting van het bedrag of het kostenloos verzetten van een reis. Enkel voorbeelden van zo’n pechsituaties zijn een blessure, ziekte, jouw auto perte totale vlak voor een autovakantie, een erkende ramp of epidemie op jouw bestemming, maar ook soms een ontslag of een herexamen, … . Toegestane pechsituaties liggen vast in de contractvoorwaarden van jouw annulatieverzekering. Een annulatieverzekering wordt door veel reizigers genomen.

Vliegticketverzekering

Bij het boeken van vliegtickets op een boekingssite wordt deze verzekering vaak aangeboden. Een vliegticketverzekering zal de kostprijs van een vliegticket terugbetalen mocht de luchtvaartmaatschappij failliet gaan (tot een bepaald bedrag). Bij een failliet, kan het zijn dat de luchtvaartmaatschappij geen geld meer heeft om de tickets van de klanten kan vergoeden en terzelfdertijd de vliegtuigen aan de grond blijven. Dan zal de verzekeraar jou compenseren!

Huurautoverzekering

Standaard ben je niet gedekt voor ongevallen met een huurauto of schade aan de huurauto of andere voertuigen door jouw reisbijstandsverzekering of autoverzekering. Bij het huren van een huurwagen zit er altijd een verzekering inbegrepen. Toch word je vaak een betere verzekering aangeboden bij het afhalen van de auto. Het is namelijk zo dat de aangeboden huurwagenverzekering kosten boven een hoog bedrag dekt, zoals bv. €750. Dit bedrag heet de franchise. Een aangeboden, betere verzekering kan dit bedrag dan verlagen tot bv. €150 of een volledige dekking. Vaak biedt deze betere verzekering dan ook extra bijstand bij problemen.

Andere verzekeringen:

 • Bagageverzekering
  Het verlies van of schade aan bagage zit vaak inbegrepen in een reisbijstandsverzekering. Dit gaat echter tot een bepaald maximumbedrag. Heb je heb je dure of waardevolle spullen mee in je bagage, dan kan je deze extra laten verzekeren met een bagageverzekering.
 • Skiongevallenverzekering
  Ongelukken tijdens het skiën zoals een val of een aanrijding kunnen worden gedekt door een skiongevallenverzekering. Dit zijn o.a. jouw eigen medische kosten, de medische kosten van de aangereden persoon en de kosten van een repatriëring!
 • Materiaalverzekering
  Wanneer je materiaal huurt tijdens een reis kan dit materiaal kapot gaan door een accident. Met een materiaalverzekering moet je geen nieuwprijs of reparatie bekostigen. Een voorbeeld hiervan is een skimateriaalverzekering.
 • Bergreddingsverzekering
  Een bergreddingsverzekering dekt kosten van een noodoperatie moest je tijdens bergactiviteiten zoals klimmen, wandelen of skiën door onvoorziene omstandigheden zoals bijvoorbeeld een val, een lawine of slecht weer in de problemen komen. Het uitsturen van een reddingsteam of helikopter kan héél duur zijn!