Vlak voor vertrek op reis!

Jouw reis staat voor de deur! Nog enkele nachtjes slapen en je mag vertrekken! Ondanks de mooie vooruitzichten moet je nog steeds goed opletten dat je in orde en klaar bent voor vertrek! Zo mag je o.a. niet vergeten in te checken en je boarding pass af te drukken of een mobiele boarding pass beschikbaar hebben op jouw smartphone. Zorg ook dat je in bezit bent van een juist handbagage formaat en let op welke spullen je meeneemt want niet alles – zoals bijvoorbeeld water en grote hoeveelheden vloeistoffen – zijn toegestaan.

Inchecken & stoelreservering

Een maand, een week of enkele dagen voor vertrek kan je gratis online inchecken voor jouw vlucht. Deze regeling is afhankelijk van luchtvaartmaatschappij. Vaak kan je dan ook een stoel reserveren tegen betaling, maar bij sommige maatschappijen is de stoelreservatie gratis wanneer het nog minder dan 24u voor vertrek is. Deze gratis stoelreservering komt vaak op lange afstandsroutes voor. Om in te checken moet je jouw paspoort of identiteitskaart binnen handbereik hebben want je moet jouw gegevens opgeven! Bij vele maatschappijen kan je nog steeds inchecken op de luchthaven, bij o.a. Ryanair kan dit enkel tegen een toeslag.

Boardingpass afdrukken of op je smartphone

Na het inchecken krijg je jouw boardingpass. Je kan deze direct downloaden of laten verzenden naar jouw emailadres. Een tweede mogelijkheid is gebruik maken van een mobiele boardingpass. De mobiele boardingpass werkt met vierkante QR-code i.p.v. een langwerpige barcode voor een afdrukbare boardingpass. Zorg dus dat je de juiste boardingpass klaar hebt staan op je smartphone!

Gewicht en formaat van handbagage en ruimbagage

Om jou een goedkoper vliegticket aan te bieden zijn er bij luchtvaartmaatschappijen regels omtrent bagage. Elke kilo meer in de lucht kost hen extra kerosine. Meestal zit één kleine valies en één kleine tas (laptopzak / handtas/ rugzakje, past onder de stoel) inbegrepen in de prijs. Een grote valies is meestal betalend tenzij op lange afstandsroutes, dan kan vaak gratis. Het gewicht van een kleine valies is meestal max 10kg en het formaat van de valies is meestal 55 x 35-40 x 20-25. Voor een grote valies is het gewicht meestal 20-23 kg bij lange afstandsroutes met een minder strenge formaten. Om zeker te zijn raadpleeg je best de website van de luchtvaartmaatschappij.

Inhoud van handbagage en ruimbagage

Het is nog steeds verboden grote hoeveelheden vloeistoffen mee te nemen in jouw handbagage. Je kan maximaal 10 vloeistof eenheden van maximaal 100ml meenemen per persoon. Ook deodorant of haarlak is toegestaan. Echter mogen vloeistoffen wel mee in ruimbagage. Naast vloeistoffen ben je ook verplicht grote batterijen zoals deze van een laptop mee te nemen in de handbagage door zelfverbrandingsgevaar. Steek dus jouw laptop in jouw handbagage. Ook ook elektronische sigaretten steek je in jouw handbagage. Scheermesjes zijn ook toegestaan in de handbagage mits het veilige scheermesjes betreft of scheermesjes in een houder. Er zijn nog meer voorwerpen en stoffen die logischerwijze niet mee mogen in handbagage of in ruimbagage. Raadpleeg hiervoor de website van de luchtvaartmaatschappij.

Transport naar de luchthaven en van de luchthaven naar de bestemming

Veel mensen beslissen pas vaak de dag voor vertrek hoe ze naar de luchthaven gaan of hoe ze bij aankomst zich naar hun bestemming verplaatsen. De verschillende mogelijkheden van luchthaventransport om naar de luchthavens in België & omgeving te geraken vind je in onze reisplanner. Daarnaast zoek je dus best op voorhand uit hoe je naar je bestemming geraakt bij aankomst op

Tarieven voor mobiel bellen en internet

Check voor je op reis vertrekt ook de tarieven van je telefonieprovider wat het kost om te bellen, sms’en en mobiel internetten in het buitenland. Binnen de Europese unie kan je sinds 15 juni 2017 gratis internetten zonder extra kosten. Let echter wel op dat sommige providers dit beperken tot een 100tal MB data per dag! Daarnaast gelden ook vaak dure tarieven buiten de Europese Unie. Heb je nood aan betere tarieven? Kijk of er de mogelijkheid bestaat om een speciale bundel aan te kopen bij je telefonie provider om goedkoper te bellen en surfen in het buitenland. Mocht dit niet het geval zijn dan kan je ook nog lokaal een prepaid simkaart aanschaffen van een lokale provider!