Goedkoper op reis door de economische crisis

Inleiding

Het is een vaak gehoord cliché: “Op reis gaan naar Brazilië, dat is enkel voor rijke toeristen!”. Tegenwoordig betaal je echter maar de helft in vergelijking met 4 jaar geleden. Brazilië maakt de laatste jaren een economische crisis door – ja nog erger dan Europa – waardoor de waarde van hun munt gehalveerd is. De Verenigde Staten is voor ons echter veel duurder geworden. In 2008 betaalde je nog 0,67 euro voor 1 dollar terwijl je nu 0,92 euro betaalt. Een stijging van maar liefst 40%! Als je geld wil besparen op reizen zonder aan plezier in te boeten, kan je dit jaar dus beter naar Brazilië op reis gaan dan naar de Verenigde Staten!

In deze 3-delige reeks bekijken we de volgende onderwerpen:

  • Wat zijn wisselkoersen en waar vind ik ze? (deel 1)
  • Wisselkoersen in praktijk: 2 weken Brazilië voor de helft van de prijs (deel 2)
  • De goedkoopste Europese bestemmingen van 2016 (deel 3)

In dit artikel bekijken we hoe je de wisselkoers van een vreemde munt kan opzoeken en wat dit betekent je voor reisbudget.

Wat zijn wisselkoersen?

De wisselkoers is de prijs van een munt uitgedrukt in een andere munt (Wikipedia). Op dit moment kost 1 dollar, 0,92 euro. Omgekeerd kost 1 euro op dit moment 1,09 dollar.

De wisselkoers vertoont dagelijks kleine schommelingen maar kan op de lange termijn sterk dalen of stijgen. De schommelingen worden grofweg bepaald door het vertrouwen in de economie van een land ten opzichte van een ander land. Zo heeft de Griekse eurocrisis van dit jaar er voor gezorgd dat de waarde van de euro sterk gedaald is t.o.v. de Amerikaanse dollar. De Amerikaanse economie trekt immers wel aan terwijl de Europese economie geen groei meer vertoont en Europa tegen een groot schuldenprobleem aankijkt. De Braziliaanse economie maakt echter nog een ergere economische crisis door en wordt fel geplaagd door corruptieschandalen bij grote staatsbedrijven. Hierdoor is de Braziliaanse economie zwak en daalt de waarde van hun munt.

Volgens deze redenering is een duur land een land dat het veel beter doet dan 5 jaar geleden en een goedkoop land een land dat het veel slechter doet dan 5 jaar geleden. De Amerikaanse economie doet het nu beter dan 5 jaar geleden waardoor op reis gaan naar de Verenigde Staten dus duur is, terwijl de Braziliaanse economie het slechter doet en op reis gaan naar Brazilie dus goedkoop is.

Hoe zoek je een wisselkoers op?

De wisselkoers kan je bijvoorbeeld opzoeken op de website XE.com. De beste manier om de wisselkoers te begrijpen is je af te vragen hoeveel euro je moet betalen voor een vast bedrag in een vreemde munt: “Hoeveel euro moet ik betalen voor 1 dollar of 1 Braziliaanse real?”. Dit doe je door op de website van XE de vreemde munt links te plaatsen en de euro rechts:

Plaats de wisselkoers van de vreemde munt links en de euro rechts
Plaats de wisselkoers van de vreemde munt links en de euro rechts

Als je telkens deze manier gebruikt kan je in een oogopslag landen vergelijken. Een land waar de grafiek stijgt, is een duurder geworden. Een land waar de grafiek daalt, is goedkoper geworden. Het is belangrijk dat je dit bekijkt over een voldoende lange periode. Standaard wordt het koersverloop weergegeven van 1 dag. Klik dus rechts naast de grafiek op “5Y” om de wisselkoers van de afgelopen 5 jaar te bekijken:

Wisselkoers Amerikaanse dollar
Als we de wisselkoers voor $1 bekijken over de afgelopen 5 jaar, dan zien we een sterke stijging van 50%.

De Amerikaanse dollar is de afgelopen 5 jaar 40% duurder geworden. 5 jaar geleden betaalde je 0,67 euro voor 1 dollar terwijl je nu 0,92 euro betaalt voor 1 dollar. Als je dezelfde grafiek opvraagt voor de Braziliaanse real, dan zie je echter een sterke daling over de afgelopen 5 jaar. Je betaalt nu slechts 0,23 euro voor 1 real terwijl dit 5 jaar geleden 0,46 euro was:

Overzicht wisselkoers Braziliaanse real
De waarde van de Braziliaanse real is op 5 jaar tijd gehalveerd. Nu kost R$1 slechts €0,22734.

Conclusie

De prijs van jouw vakantie wordt dus sterk bepaald door de wisselkoers. Daar waar Brazilië 5 jaar geleden een heel duur land was, betaal je nu maar de helft van de prijs. In het volgende artikel berekenen we de werkelijke besparing die je realiseert ten opzichte van enkele jaren geleden aan de hand van enkele voorbeelden. Zo kost een heerlijke caipirinha in Brazilië nu slechts €2,2 in plaats van €4,5.

Niet elk land kent zo’n sterke stijging of daling van de waarde van zijn munt. In het derde artikel geven we een top 5 van de goedkoopste Europese bestemmingen.

Leave a Reply

VLIEGTICKET AANBIEDINGEN

WAAROM TRAVELUNLIMITED

Elke dag de beste deals & tips
Verzameld op 1 website
Betaal nooit meer te veel!

VLUCHT + HOTEL AANBIEDINGEN

VOLG ONS