Fraser Island, het grootste zandeiland ter wereld!

Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld! Dit alleen was al genoeg om mijn aandacht te trekken. Tijdens mijn voorbereiding voor mijn roadtrip door Australië kwam ik Fraser Island dan ook herhaaldelijke keren tegen op verschillende blogs. De keuzemogelijkheden om dit eiland te bezoeken zijn oneindig. Om het eiland te bezoeken kozen we voor een tour genaamd Fraser Experience Hummer Tour, meer info over onze keuze vind je onderaan in het artikel.

 

Vertrekken naar Fraser Island

‘s Ochtends vroeg word ik samen met mijn vriendin opgepikt aan ons hotel door John, de gids. Die vertelt ons meteen dat we geluk hebben. Aangezien het op dat moment laagseizoen is, hebben we een privétour van Fraser Island! De andere twee plekken zijn die dag niet ingenomen. De dag kan niet beter starten! De hele dag zou John zich naar onze wensen kunnen schikken. We rijden meteen door naar de ferry die ons naar Fraser Island zal brengen en een groot halfuur later zetten we voet aan wal. Ons avontuur kan beginnen!

3 Ferry

John legt intussen uit waar de Europeaanse naam van het eiland (Fraser Island) vandaan komt. Deze is helaas ontstaan door een tragedie. In 1836 overleefden kapitein James Fraser en zijn vrouw Eliza de schipbreuk van de Stirling Castle en stranden op dit eiland. Niet zo erg, voegde hij er aan toe want het koppel was niet echt aangenaam te noemen. James zou door een inheemse stam gedood zijn, maar Eliza zou later gered zijn (na een niet zo’n fijn verblijf op het eiland). Ter herdenking werd het eiland naar hen genoemd.

De Aboriginalnaam van het eiland, K’Gari verwijst naar de legende over de schepping van het eiland. De godin K’Gari (vertaling: paradijs) zou door de god Beiral naar de aarde gestuurd zijn om de oceanen, bergen, land en rivieren te maken. Zij werd echter verliefd op de aarde waardoor ze verandert werd in een prachtig eiland, het mooiste plekje op aarde.

Dit is de Hummer auto waarmee we het eiland werden rond gegidst.

2 Tour

 

Unieke kenmerken van Fraser Island

Er is zand overal waar ik kijk! Het oneffen zandoppervlak zorgt voor een hobbelige rit. Het eerste stuk van de weg ligt er dan nog goed bij zouden we later ontdekken. De weg zou nog veel ruwer (en dus ook leuker) worden! De rit is een avontuur op zich. Meteen begrijp ik dan ook waarom vele toeristen hier vast komen te zitten.

4 Weg

Onderweg vertelt John een eerste stukje geschiedenis van Fraser Island. Honderdduizenden jaren lang brachten de rivieren zand van het vasteland naar zee. De drie rotsen van vulkanische oorsprong die momenteel deel uitmaken van Fraser Island dienden als ideale afzettingsbasis. Jarenlang vergaarden zij al het zand waardoor het eiland momenteel 120 km lang en 24 km breed is. Dit proces is bovendien nog niet afgelopen waardoor het eiland blijft evolueren.

Uniek voor dit zandeiland is dat er een weelderig regenwoud op groeit! Normaal gezien is dit zeer moeilijk op een voedselarme zandbodem, maar hier op Fraser Island heerst een uniek klimaat met voldoende water waardoor dit wel mogelijk is. Bovendien is Fraser Island het grootste zandeiland ter wereld. Om deze redenen staat het op de werelderfgoedlijst van UNESCO! Nog een reden om het eiland een bezoekje te brengen.

 

Seventy Five Mile Beach

De hoofdbaan op Fraser Island, die zowel gebruikt wordt door 4×4’s en kleine vliegtuigjes is 75-mile beach. Dit strand strekt zich uit over de volledige oostkant van het eiland. De weg is eindeloos en levert prachtige uitzichten op! Je rijdt bovendien zowel door zand en water als over coffee rock. Bestuurders die van plan zijn om zelf te rijden moeten wel goed rekening houden met de getijden zodat ze niet vast komen te zitten.

5 75 a

John, de gids, waarschuwt ons meteen voor de oceaan in Australië. Vele toeristen zijn bang van haaien, maar eigenlijk zijn de getijden veel gevaarlijker. De stromingen kunnen zeer hevig zijn en vele mensen komen er vast in te zitten. Het is echter veel gemakkelijker om toeristen – die amper Engels verstaan – te waarschuwen voor haaien in het water dan om het gevaar van stromingen uit te leggen. Op die manier blijven ze ook uit het water, toch? Alleen niet om de juiste reden.

6 75 b

Het strand ziet er zo idyllisch uit! Aangezien we tijdens een niet-toeristische periode het eiland bezoeken, hebben we vaak het strand voor ons alleen. Gewoonweg prachtig! Het is heerlijk wegdromen terwijl je over de oceaan uitkijkt.

7 75 c

Kleine krabbetjes laten bolletjes zand achter op het strand wanneer ze een putje graven, wat een grappig schouwspel oplevert.

8 75 d

Coffee Rock is eigenlijk gewoon samengeperst zand met een bizarre donkere koffiekleur. Je ziet het af en toe op het eiland voorkomen, maar voornamelijk op het strand. De koffierotsen zorgen voor mooie foto’s, als je geen schrik hebt van een natte broek door de golven die om de zoveel seconden kletsen tegen de rots (Ik spreek uit ervaring).

 

Maheno Shipwreck

Op dit zandstrand ligt een schipwrak, een ware toeristische trekpleister van het eiland. De Maheno was ooit een passagiersschip van Engeland. In 1935 werd het uiteindelijk, na zoveel jaren dienst, verkocht aan een Japanse scheepssloper.

10 Schip b

Onderweg naar Osaka kwam het echter in een cycloonstorm terecht en spoelde het aan op Fraser Island. Gelukkig was het schip intussen onbemand waardoor niemand er het leven bij liet. Tijdens WOII diende het bovendien als doelwit voor bombardementsoefeningen.

8 Schip

Nu maakt het deel uit van de toeristische attracties op Fraser Island. Het schip is compleet geroest en ligt voor een groot stuk onder het zand. Afhankelijk van de getijden duiken bepaalde stukken al dan niet bovengronds op. Het wrak is werkelijk fenomenaal om te aanschouwen. Enkele toeristen proberen het te beklimmen, ondanks meerdere waarschuwingen voor de gevaren hiervan.

 

The Pinnacles

Vlakbij het scheepswrak kom je terecht bij de Pinnacles. Deze gekleurde zandkliffen zijn ontstaan door een proces van duizenden jaren waarbij zand begint samen te plakken met klei. Het ijzerrijke mineraal dat verantwoordelijk is voor de gekke verkleuring dient als cement waardoor deze formaties gevormd kunnen worden.

11 Pinnacles

John wijst ons op een wandeling richting deze Pinnacles. Vol enthousiasme vertrek ik dan ook. De teleurstelling komt echter al vlug als blijkt dat de ‘wandeling’ slechts een twintigtal meter is. Op zich zijn deze gekleurde formaties niet mis om naar te kijken, maar verwacht ook niet te veel.

12 Pinnacles b

 

Eli Creek

Eli Creek, de volgende stop op onze tour, is een zoetwaterbeek die per uur ongeveer 3,5 miljoen liter vers water in de oceaan pompt. Het water is enorm zuiver doordat het over 100 jaren heen gefilterd wordt door het zand.

13 Eli

Een houten promenade brengt je langs dit stroompje naar de bron. Veel leuker en verfrissender is om via de beek zelf stroomopwaarts te wandelen. Het water is namelijk zo helder dat je alle fauna rond je heen ziet zwemmen. Doe wel zeker je zwembroek aan hiervoor want het water komt op sommige plaatsen tot aan je heupen.

14 Eli b

Hierna vertrekken we opnieuw landinwaarts. We laten het eindeloze zandstrand achter ons en maken ons opnieuw klaar voor een heftige autorit door de bossen richting Lake MacKenzie.

                 

Lake MacKenzie

Op Fraser Island zijn een heleboel meren te spotten. Het bekendste hiervan is Lake MacKenzie, de parel van het eiland! Dit meer is een ‘perched lake’, wat wil zeggen dat het volledig boven grondwaterspiegel ligt vanwege een ondoorlaatbare veengrond. Hierdoor bestaat het volledig uit regenwater. Zo bestaan er een veertigtal op Fraser Island, de helft van alle perched lakes ter wereld!

Een meer met kristalhelder water en poederfijne, witte zandkorrels. Het water in het meer zou je bovendien jonger maken! Wie heeft zin om een duik te maken? Grote tours vestigen zich vaak meteen aan de ‘ingang’ van het meer. Wandel je echter iets verder langs het meer dan kan je genieten van de rust om je heen.

De hoge pH-waarde van het meer zorgt er voor dat weinig organismen kunnen overleven in het water, maar ook dat zonnecrème meteen van je afgespoeld wordt. In drukke periodes kan je de restanten hiervan helaas op bepaalde plekken aan de rand van het meer aanschouwen waardoor het verse water vervuild wordt.

 

Regenwoud

De flora op het eiland is enorm verscheiden, meer dan 865 plantensoorten kan je er spotten. Het is bovendien de enige plek ter wereld waar het regenwoud meer dan 200 meter boven de zeespiegel op zandduinen bestaat. De gids maakt ons wegwijs in deze weelderige natuur en beantwoordt al mijn vragen (en dat zijn er veel, heel veel).

15 Bos

Af en toe kom ik tijdens de wandeling bomen tegen waarvan de schors precies afgetrokken is. John legt uit dat de boom te snel groeit waardoor de schors niet mee kan.

Op het einde van de wandeling wijst John me nog op dit fenomeen en vraagt wat ik denk dat het is. Geen idee? Een moeras? Nee, het is een beek! Het water is er echter zo helder dat je de zandbodem zeer goed kunt zien. Het duurt zelf even voor ik doorheb dat er water is! Gek!

16 Bos

Naast het indrukwekkende plantenrijk leven ook verschillende dieren op het eiland. De bekendste hiervan zijn de dingo’s. Ze leven geïsoleerd van gedomesticeerde honden en zijn hierdoor de meest pure dingo’s in het oosten van Australië. Dingo’s zijn schuwe dieren die van nature de mensen niet zullen lastigvallen. In het verleden dacht men echter dat ze ondervoed waren (wat niet het geval is!) waardoor toeristen hen eten gaven. Hierdoor kwamen ze steeds dichter bij de mensen waardoor in 2001 een jongetje stierf bij een incident. Sindsdien is het verboden om de dingo’s eten te geven of afval achter te laten. Ik heb echter pech en spot geen enkele dingo.

 

Zonsondergang

Met de laatste ferry vertrekken we terug naar het vasteland. Aangezien het tijdens mijn bezoek winter is in Australië wordt het snel donker (17u – 18u).

19 Ferry terug

Hierdoor kan ik onderweg wel genieten van een prachtige zonsondergang!

21 Ferry zon

En toen was de zon net onder.

22 Ferry zon

De dag nadien vertrek ik richting Airlie Beach, de uitvalsbasis voor de Whitsundays. De trip zal echter een volledige dag in beslag nemen (873 km!). Het wordt dus een extreem lange dag… In Australië houden ze gelukkig goed rekening met de roadtrippers. Op snelwegen waar ze weten dat veel toeristen passeren voorzien ze vaak stopplaatsen waar je kan parkeren om een dutje te doen. Hou echter goed je tankmeter in de gaten want de weg is lang! Grappig is dat er onderweg verschillende verkeersborden verschijnen om de langeafstandsreizigers wakker te houden in de zogenaamde fatigue zones. Zo kan je af en toe triviavragen beantwoorden of vertellen ze eens een mopje. Altijd leuk!

 

Praktisch

Fraser Island kan je op twee manieren bezoeken: Zelf rijden of via een tour. Aangezien het eiland uit zand bestaat, zijn de ‘wegen’ zeer moeilijk berijdbaar. Enkel 4×4’s worden toegelaten op het eiland. Zeker in het toeristisch seizoen kan het zeer lastig worden om erdoorheen te rijden waardoor vele toeristen vast te komen zitten. Daarbij komt ook dat in Australië links gereden wordt. Aangezien er geen echte wegen zijn op Fraser Island gebeuren er af en toe wel eens misverstanden wanneer twee wagens elkaar kruisen. Naast het praktische aspect, heeft het eiland heel wat geschiedenis, fauna en flora te bieden. Daarom kan een gids interessant zijn om het eiland te bezoeken!

Wanneer je besluit Fraser Island met een gids te verkennen, dan moet je weten dat er tours zijn in alle vormen en maten. Ik koos voor de Hummer Tour van Fraser Experience Tours, waarbij je in een unieke Amerikaanse Hummer 4×4 het eiland wordt rondgegidst! T.o.v. andere tours telt de Hummer Tour maximaal 4 mensen waardoor je gemakkelijker vragen kan stellen aan de gids. Bovendien was er ook een heerlijke lunch bereid door onze gids John. De Fraser Hummer Experience Tour koste me ongeveer €182 per persoon. Een duur prijskaartje inderdaad, maar in mijn ogen het geld waard door het mooie totaalpakket. Wens je echter goedkoper te gaan dan kan je steeds een groepstour boeken.

Tour

 

 

Logement

Mijn verblijfplaats voor de avonden voor en na de Fraser Island Tour was in het Ramada Hervey Bay. Dit viersterrenresort is de perfecte uitvalsbasis om Fraser Island te verkennen. De meeste tours voorzien een pick-up aan het hotel en dit resort staat op de lijst. In Hervey Bay zelf is er echter niet veel te doen dus een lang verblijf is wellicht niet noodzakelijk.

De kamers waren goed verzorgd, modern ingericht en voorzien van al het nodige comfort. Ontspan na een dagje Fraser Island op het kingsize bed. Elke kamer is bovendien voorzien van een balkon met uitzicht op de haven of het zwembad. Niet bijzonder spectaculair, maar altijd mooi meegenomen.

1 RR b

 

Verder lezen?

In het volgende verslag kan je lezen over mijn avonturen in de Whitsundays. Meer interesse in de volledige Australiëroadtrip? Klik dan hier.

 

Leave a Reply

VLIEGTICKET AANBIEDINGEN

WAAROM TRAVELUNLIMITED

Elke dag de beste deals & tips
Verzameld op 1 website
Betaal nooit meer te veel!

VLUCHT + HOTEL AANBIEDINGEN

VOLG ONS