Slim vluchten zoeken met alternatieve luchthavens en tussenstops

Inleiding

In het eerste deel van deze reeks hebben we uitgelegd hoe je een realistische, goedkope prijs voor een bestemming kan bepalen. Nu kan het echte zoekwerk beginnen!

Er zijn verschillende technieken die kunnen helpen de prijs naar een bestemming te reduceren door creatief met de gebruikte luchthavens om te springen. De belangrijkste manieren zijn:

  • Alternatieve luchthavens in en rond België gebruiken
  • Een combinatie van (hogesnelheids-) trein en vliegtuig gebruiken (Fly & Rail)
  • Vertrekken van en terugkomen op verschillen luchthavens (Open Jaw)
  • Simpelweg twee enkeltjes boeken
  • Zelf bepalen waar je een overstap maakt met het vliegtuig (Zelf routeren)

In de rest van dit artikel bespreken we deze technieken stap voor stap.

Alternatieve luchthavens

Beperk je zoektocht niet tot de luchthaven van Brussel. Door gebruik te maken van lokale luchthavens voor Europese vluchten en naburige internationale luchthavens voor intercontinentale vluchten kan je tientallen tot honderden euro’s besparen. Voor Europese vluchten denk ik aan de luchthaven van Antwerpen, Charleroi, Eindhoven, Luik, Maastricht, Oostende en Rijsel (Lille). Voor intercontinentale vluchten denk ik dan weer aan Amsterdam, Düsseldorf, Frankfurt, Köln, Luxemburg, Parijs en Rotterdam. (Weet je niet hoe je daar moet geraken, bekijk dan zeker eens onze “Naar de luchthaven“-sectie)

Voorbeeld: Tijdens de vroegboekaanbieding van Turkish Airlines kon je in de zomer vanaf €487 heen en terug vliegen naar New York vertrekkende vanaf Brussel, echter was de prijs vanaf Luxemburg slechts €435.

Rail & Fly

Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden combi-tickets aan. Ze bieden een vlucht aan tesamen met een treinkaartje voor een hogesnelheidstrein naar de luchthaven waar de thuisbasis is van die luchtvaartmaatschappij. Zo kan je vertrekken vanaf het treinstation van Rijsel en Brussel met de TGV naar Parijs en vanaf Brussel en Antwerpen met de Thalys naar Amsterdam.

Voorbeeld: Tijdens de flashsale van KLM naar New York voor €332 vertrok je met de Thalys van Antwerpen-Centraal naar Schiphol Amsterdam en nam je daar het vliegtuig naar New York. Dit was goedkoper dan een vlucht vanuit Amsterdam toen €443.

Merk op dat bijvoorbeeld de zoekmachine Momondo automatisch het treinstation Brussel-Zuid in rekening brengt als ze zoekt naar vluchten vertrekkende van Brussel.

Momondo voegt automatisch het treinstation van Brussel-Zuid toe.
Momondo voegt automatisch het treinstation van Brussel-Zuid toe.

Open jaw

Vertrekken vanaf Brussel en terugkeren op Amsterdam kan soms veel goedkoper zijn dan een retourticket. De constructie waarbij vertrekt vanaf één luchthaven en terugkeert naar een andere heet open jaw of letterlijk vertaald open kaak.

Voorbeeld: Onlangs kon je naar Bombay, India voor €264 door een open jaw. Je vertrok van Brussel en keerde terug via Parijs. De goedkoopste heen en terug vlucht van Brussel was toen €411. Tel je daar dan nog een treinticket bij op, kom je sowieso goedkoper uit met een open jaw.

Twee enkeltjes

In sommige gevallen is het goedkoper 2 enkeltjes te kopen in plaats van een retourticket. Vooral bij Europese vluchten is dit een goede techniek. Soms is de heenvlucht bij één maatschappij goedkoper en bij de andere maatschappij de terugvlucht. Twee enkeltjes boeken kan ook voordelig zijn bij kortingen om op die manier tweemaal korting krijgen.

Voorbeeld: Tijdens het zomer verschillen de prijzen sterk voor heen en terug vluchten bij verschillende maatschappijen. Zo ben ik eens naar Rhodos gevlogen met TUIfly en teruggekeerd met Thomas Cook Airlines.

Handmatig routeren

Nog een stap verder is handmatige routes bepalen door het begrip alternatieve luchthavens uitbreiden. Je boekt een goedkoop ticket van een grote Europese luchthaven, je vliegt er dan lowcost of met een andere goedkope aanbieder naartoe. Op deze manier kan je twee bestemmingen in één keer bezoeken en de besparingen kunnen enorm zijn bij perfecte combinaties.

Voorbeeld: De Noorse lowcostmaatschappij Norwegian verkoopt regelmatig rechtstreekse vluchten naar New York voor ongeveer €210 heen en terug vertrekkende van Oslo. Met Brussels Airlines vlieg je heen en terug naar Oslo vanaf €69. Op deze manier kan je al vanaf €279 heen en terug naar New York.

Verder lezen?

In dit artikel hebben we getoond hoe je goedkopere tickets kan vinden door de luchthavens te wijzigen. In het volgende artikel leggen we hoe je goedkopere tickets kan boeken door op de juiste dag het ticket te boeken én te reizen.

VLIEGTICKET AANBIEDINGEN

WAAROM TRAVELUNLIMITED

Elke dag de beste deals & tips
Verzameld op 1 website
Betaal nooit meer te veel!

VLUCHT + HOTEL AANBIEDINGEN

VOLG ONS