Op reis naar Malaga? 10 dingen die je zeker moet doen!

Op zoek naar een bestemming met cultuur, actie, strand, talloze shopmogelijkheden én zon? Breng dan zeker een bezoek aan Malaga! Deze stad aan de Spaanse Costa del Sol is ideaal voor een stedentrip dankzij het aangename klimaat, de interessante geschiedenis, de overheerlijke tapas en de overvloed aan winkels! Met bezienswaardigheden als het Alcazaba, Castillo Gibralfaro en een museum over Picasso is het een niet te missen bestemming!

Eind juni besloten we de zomerdrukte voor te zijn en gingen we op zoek naar een betaalbare last minute zonvakantie. Ons oog viel al snel op Malaga om de redenen die ik hierboven aangaf. Hieronder lees je wat wij beschouwen als de 10 highlights van deze citytrip die je zeker moet doen. Bovendien regelt een goed uitgewerkt en betaalbaar netwerk van treinen en bussen al je verplaatsingen in Malaga, de luchthaven en de nabijgelegen badplaatsen. Hierover vind je meer informatie onderaan dit artikel bij de praktische informatie. Uiteraard kunnen de afstanden in Malaga zelf ook te voet afgelegd worden, aangezien alles relatief dicht bij elkaar ligt. Bovendien kan je intussen je ogen de kost geven langs alle top bezienswaardigheden en charmante gebouwen in het historische centrum van Malaga.

 

1) Wandeling doorheen het oude stadsgedeelte

Het eerste wat je zeker moet doen in Malaga is verdwalen in het oude centrum! Laat dat stadsplan maar even aan de kant liggen en kuier doorheen de vele gezellige straatjes in het authentieke stadsgedeelte. Je hoeft zelfs niet eens de mensenstroom te volgen, want Malaga beschikt over zoveel leuke verborgen schatten en gezellige steegjes dat je wandeling hoe dan ook fantastisch wordt!

Hieronder zie je bijvoorbeeld de Kathedraal van Malaga, verstopt tussen de huizen en omgeven door een weelderige tuintje. Dit gebouw is van buitenaf al vrij imposant, maar ook een kijkje binnenin nemen is zeker de moeite. Hiervoor moet je echter wel €5 betalen (studenten betalen €2). De kathedraal is te bezichtigen van maandag tot en met zaterdag tussen 10u en 18u (op zaterdag sluit de kathedraal om 17u).

Maar ook op andere plekken in het oude centrum kom je enkele pareltjes tegen. Hieronder rechts zie je bijvoorbeeld de Iglesia del Sagrado Corazón de Málaga. Deze waren we nooit tegengekomen als we gewoon de toeristische highlights hadden bezocht met een stadsplan!

Aan de voet van het fort Alcazaba (waarover later meer) kan je het Romeins theater bewonderen. Dit Teatro Romano is een vrij recente ontdekking (jaren ’50), maar is een van de oudste Romeinse theaters van Spanje! Je kan het theater elke dag, met uitzondering van maandag, gratis bezoeken. Tijdens ons bezoek aan Malaga was het helaas gesloten wegens festiviteiten.

Vervolgens vind je in het oude (en nieuwe) centrum heel wat graffitiwerken! Doorheen de verschillende straatjes kom je meerdere malen fantastische kunstwerken en kleurrijke muren tegen. Ook op de muren van het kanaal zijn enkele prachtige street artists aan het werk geslaan! De graffiti hieronder vind je bijvoorbeeld vlakbij het Teatro Romano en het toeristische tapasrestaurant El Pimpi. MAUS is een initiatief omtrent street art uitgevoerd door locals. Meer informatie over de artiesten en een stadsplan met graffitiwerken vind je op hun site.

 

2) Alcazaba de Málaga

De Alcazaba-vesting is een van de favoriete bezienswaardigheden in Malaga voor vele toeristen. Trek er dus zeker ook voldoende tijd voor uit! Je zal er geen spijt van hebben! Het fort stamt uit de 9e eeuw en wordt gekenmerkt door de Arabische invloeden ten tijde van de Moorse overheersing. Daarnaast zie je enkele Romeinse invloeden, aangezien de Moren onderdelen van het Teatro Romano gebruikt hebben bij het bouwen van dit fort.

Ook heeft Alcazaba enkele weelderige tuinen met irrigatiekanalen. Je kan er dus gerust een uur voor uittrekken indien je alles op je gemak wil kunnen bewonderen. Aan de ingang kan je een foldertje nemen, maar op zich heb je dit niet echt nodig om te kunnen genieten van de wonderen die dit bouwwerk te bieden heeft!

Het fort ligt bovendien tegen een helling aan waardoor je af en toe wel wat moet klimmen. Hierdoor ligt de vesting dus hoger dan de stad. Dit levert vanop de kantelen enkele prachtige taferelen op! Je hebt namelijk een geweldig zicht op de haven, het historische centrum en de omliggende bergen.

Alcazaba is de hele week open tussen 9u30 en 20u. De ingang is vlakbij het Romeins Theater. De entreeprijs bedraagt €2,20 voor Alcazaba, maar kies bij voorkeur voor een combiticket voor Alcazaba en Gibralfaro. Dit kost je slechts €3,55 en is 24u geldig.

 

3) Castillo Gibralfaro

Bovenaan de berg Gibralfaro (a.k.a. Vuurtorenberg), waar ook Alcazaba aan leunt, staat een imposant kasteel. Dit Castillo Gibralfaro ligt 130m boven zeeniveau. Om hier te geraken moet je dus eerst een pittige klim trotseren van ongeveer 20 minuten (vertrekkende rechts van Alcazaba). Dankzij het magnifieke uitzicht is deze inspanning het zeker waard! Mensen die deze uitdaging niet meteen zien zitten, kunnen ook steeds bus 35 nemen vanuit het stadscentrum.

Net als Alcazaba is dit fort gebouwd in de Moorse periode. De vesting op zich is indrukwekkend, maar dé reden om hier naartoe te komen is het panoramisch uitzicht over Malaga en de omgelegen steden en bergen! Via trappen kunnen je een kijkje nemen over de kasteelmuren. Zeker de moeite waard!

Probeer hier ofwel in de vroege uurtjes ofwel later op de dag naartoe te komen, want de brandende middagzon zorgt voor onaangename temperaturen!

Net als Alcazaba is Castillo Gibralfaro de hele week open tussen 9u en 20u tijdens de zomermaanden. Tijdens de winterperiode sluit de vesting iets vroeger. De entreeprijs bedraagt €2,20, maar zoals eerder aangegeven kies je beter voor een combiticket voor Alcazaba en Gibralfaro. Dit kost je slechts €3,55 en is 24u geldig.

 

4) De haven ‘Muello Uno’

Muello Uno is de prachtige vernieuwde haven van Malaga, geopend in 2011! Deze omgebouwde haven biedt je 14.000m² winkelplezier met winkels open tot 12u ‘s avonds! Echt een aanrader om hier in rond te kuieren.

De haven ligt op wandelafstand van het centrum en eindigt bij het strand van Malaga! Wij liepen er dagelijks meerdere keren doorheen, erg onder de indruk van de imposante jachten en het mooie uitzicht! Zeker ook de moeite om eens ‘s avonds te doen!

Naast winkelen kan je ook gezellig wandelen langs de prachtige promenade! Hier vind je af en toe gezellige markten en straatartiesten. Daarnaast vind je er ook een speeltuin voor de allerkleinsten en diverse restaurants en bars. Het is snel één van de hotspots van Malaga geworden! De lange boulevard eindigt bij een grote, witte vuurtoren die uitkijkt op het water (uiteraard).

Langs de haven staan verschillende bankjes die een mooi uitzicht bieden op de pier en de zeiljachten. Ideaal dus voor een romantische zonsondergang!

 

5) Shop ’till you drop!

Malaga staat bovendien ook bekend om zijn eindeloze winkelplezier! Naast de vernieuwde haven biedt ook het oude centrum de ultieme uitvalsbasis voor shopaholics! Calle Marques Larios (zie foto hieronder) is wellicht dé bekendste (autovrije) winkelstraat in Malaga waar je vooral grote ketens vindt, maar kuier ook zeker rond in de talloze kleine steegjes op zoek naar de meer unieke shops! In Malaga zijn onder andere ketens zoals Desigual, Bershka, H&M, Mango, Zara, Stradivarius,… gevestigd.

 

6) Plaza de Toros Malaga

Alhoewel stierengevechten in sommige delen van Spanje verboden is, worden deze in Malaga nog steeds georganiseerd vanaf april tot en met september in Plaza de Toros Malaga. Deze arena ligt vlak achter het Malagueta strand en beschikt over een eigen museum waar je kostuums, foto’s en voorwerpen kan vinden die in de arena gebruikt worden.

 

7) Playa ‘La Malagueta’

Spanje is een op-en-top zonbestemming, zo ook Malaga! Het stadsstrand van Malaga heet La Malagueta en is 1200m lang! Dit strand ligt net naast de haven, op wandelafstand van het centrum van Malaga. Talloze palmbomen en gezellige strandbars aan de dijk geven het een tropische ‘feel’. Deze playa is bovendien erg geliefd onder locals en toeristen!

Het strand bestaat uit fijne, donkere stenen waardoor het ook snel warm wordt. Let dus op dat je jouw voeten niet verbrand, terwijl je naar de Middellandse Zee loopt! De zee is met momenten bovendien redelijk woest, maar er zijn voldoende redders aanwezig om de zwemmers in de gaten te houden. Tot slot is de overgang van het strand naar de zee vrij steil en warmt het water niet al te snel op in de zomer (16°C in de winter tot 23°C in de zomer). Toch blijft het een aangename plek om te ontspannen en af te koelen in de zomer!

Ben je, na enige tijd, uitgekeken op het strand van Malaga? Maak dan gebruik van het openbaar vervoer om naar de nabijgelegen badplaatsen te gaan! Wij gingen bijvoorbeeld één dagje naar Torremolinos, oorspronkelijk een klein vissersdorpje dat is uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming. Dankzij het zeer efficiënte openbaar vervoer ben je op slechts 20 minuten in Torremolinos. Hiervoor neem je gewoon dezelfde trein als naar de luchthaven. Een enkeltje kost je €1,80.

 

8) Mercado Atarazanas

Mercado Atarazanas is dé grootste markt in Malaga. Je vindt er talloze verse producten en verkopers bieden je vaak proevertjes aan. Deze markt straalt op en top gezelligheid uit en is ideaal als je op een appartementje verblijft en wil koken met verse streekproducten! Je kan er bovendien genieten van heerlijke tapas aan de verschillende barretjes.

De geschiedenis van de markt dateert van de Moorse tijd en de hoofdingang kan gemakkelijk herkend worden dankzij de gigantische poort in Arabische stijl. Het is dagelijks open, met uitzondering van zondag, vanaf 8 tot 14 uur.

 

9) Museo Picasso en geboortehuis Picasso

Vervolgens heb je ook het geboortehuis van Picasso (Fundación Picasso Málaga). De geboorteplaats van de wereldberoemde kunstenaar is te vinden op Plaza de la Merced. De woning is intussen omgebouwd tot een klein museum waar je spullen en kledingstukken van het gezin kan terugvinden. Het museum is dagelijks open van 9u30 tot 20u. Je betaalt slechts €3 en op zondag tussen 16u en 20u kan je het museum gratis bezoeken. Meer praktische informatie vind je op de officiële site.

Heb je echter meer interesse in de schilderwerken uit de begin- en eindperiode van Pablo Picasso? Dan bezoek je beter het nabijgelegen Museo Picasso. De bekendste werken van de schilder vind je echter in de musea in Barcelona, Parijs en Madrid. Desondanks heeft dit museum enkele mooie kunstwerken hangen. Het museum is dagelijks open vanaf 10u, maar sluitingstijden variëren naargelang het seizoen. Meer informatie is terug te vinden op de officiële site. Een toegangsticket kost je €7. Gratis toegang is er opnieuw op zondag twee uur voor sluitingstijd.

 

10) Proef de Spaanse keuken in Casa Lola

Spanje staat bekend om zijn heerlijke tapas. Malaga heeft dan ook enkele gezellige tapasbars in de aanbieding. Op aanraden van de verhuurders van ons appartement brachten we een bezoek aan Casa Lola. Het kleine, schattige restaurantje heeft een score van 4,5 op Tripadvisor, dus slecht kon het alleszins niet zijn! De menu vind je hier op hun website.

Je gaat best wel voor 20 uur, want daarna is het aanschuiven geblazen. Dit geldt trouwens voor alle restaurants in Malaga. De kaart is enorm uitgebreid en zéér voordelig van prijs! De bediening is bovendien snel waardoor je dit kan beschouwen als een snelle hap. Wij hebben alvast genoten van deze tapasbar (met uitzondering van één gerechtje waarbij het vlees niet voldoende doorbakken was).

Kortom, Malaga is een stad aan de Spaanse Costa del Sol die tal van schitterende bezienswaardigheden te bieden heeft! Daarnaast kan je er zalig shoppen, heerlijke proeven van de Spaanse tapas en relaxen op het strand! Wat heb je nog meer nodig?

 

Praktische informatie?

  • Tickets voor Castillo Gibralfaro en Alcazaba: Hiervoor koop je best een combiticket als je toch van plan bent beide te bezoeken. Voor twee personen kost dit slechts €7,10. Dit ticket koop je ter plaatse in een automaat en is 24u geldig! Vervolgens raad ik je aan om Gibralfaro ofwel vroeg in de ochtend ofwel ‘laat’ in de avond te doen, want het kan er zeer warm worden in de middagzon! Tot slot rijdt er een bus (nummer 35) naar Gibralfaro, maar de sportievelingen kunnen gerust de klim naar boven wagen (ongeveer 20 minuten). Neem wel voldoende water mee want de temperaturen lopen als snel op! Meer informatie over Alcazaba en Gibralfaro vind je op hun officiële sites.
  • De officiële site voor Museo Picasso Málaga met exacte openingsuren, exhibities en dergelijke meer vind je hier. Meer informatie over het geboortehuis van Pablo Picasso kan je hier vinden.
  • Transport vanaf de luchthaven: De goedkoopste verplaatsing vanaf de luchthaven naar het centrum van Malaga is met de trein (Renfe). Hiervoor betaal je slechts €1,80 enkel en op een kwartiertje sta je in Malaga. Het treinstation vind je uiterst links wanneer je de luchthaven uitkomt op hetzelfde level. Kom je echter toe in de luchthaven, dan neem je meteen de roltrap naar het verdiep erboven om naar de vertrekhal te gaan. Hou zeker telkens je ticket bij want je hebt het nodig om het treinstation te verlaten. Meer info over het traject vind je hier.
  • Openbaar vervoer in Malaga: Verplaatsingen in Malaga zelf kan je gemakkelijk te voet doen. Heb je echter een vermoeiende dag achter de rug dan is het openbaar vervoer een handig alternatief. De bussen (en treinen) rijden zeer frequent en de trajecten zijn uitgebreid. Een enkeltje kost je normaal maximum €2 en kan je gewoon op de bus aankopen. Ook zijn er 10-beurtenkaarten beschikbaar bij verschillende verkoopcentra.

 

Meer lezen?

Ben je geïnteresseerd in andere reizen die we reeds gedaan hebben zoals Australië, Rome of Londen? Neem dan zeker eens een kijkje hier op onze pagina met reisverslagen!

VLIEGTICKET AANBIEDINGEN

WAAROM TRAVELUNLIMITED

Elke dag de beste deals & tips
Verzameld op 1 website
Betaal nooit meer te veel!

VLUCHT + HOTEL AANBIEDINGEN

VOLG ONS