Gezondheid en veiligheid op reis

Gedurende de voorbereiding van een reis naar het buitenland is het interessant om op de hoogte te zijn van de toestand van het land van bestemming. Probeer jouw veiligheid in het breedste begrip niet in gedrang te brengen. Hierbij denken we aan criminaliteit, oorlogen en politieke toestand, rampen en epidemieën, en gezondheid, medicatie en aanbevolen vaccinaties. Informeer je altijd, zeker wanneer je reist naar Azië, Afrika of Latijns-Amerika! Jouw voorzorgen nemen kan enkel maar een positief effect hebben op jouw reis!

Veiligheid en criminaliteit

Veiligheid en criminaliteit bestaat in verschillende gradaties. Algemeen ga je het best zorgvuldig om met jouw portefeuille, handtas of fotocamera, overal ter wereld zijn er in grootsteden of andere toeristische bestemmingen zakkenrollers en oplichters die het gemunt hebben op toeristen. Daarnaast is heb je ook landen waar zwaardere criminelen aanwezig zijn. Dan moet je rekening houden met de kans op een gewapende overval om jouw portefeuille afhandig te maken. Ook heerst er in bepaalde landen oorlog of zijn er rebellen aanwezig, in dat geval worden reizen frequent afgeraden. Meer informatie hierover vind je op de website van de Belgische overheid.

Rampen en epidemieën

In een korte tijd kan de toestand van een regio soms snel veranderen, zeker als het getroffen wordt door een ramp of een epidemie. Je kan het helaas niet voorspellen waardoor je mogelijks je reis zal moeten annuleren of wijzigen. Vergeet dan zeker niet beroep te doen op jouw verzekering wanneer dit zich zou voordoen. Om toch snel te kunnen anticiperen kan je de pers volgen. Echter maak je het best gebruik van de website van de Belgische overheid, het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de Wereldgezondheidsorganisatie om op de hoogte te blijven en advies te krijgen omtrent rampen en epidemieën.

Gezondheid en vaccins

Ga voorbereid op reis en ga zorgvuldig om met jouw gezondheid gedurende jouw reis. In het buitenland zijn goede medische voorzieningen niet altijd voorhanden of zijn er tropische ziekten aanwezig. Gezondheid op reis begint met voldoende algemene persoonlijke hygiëne zoals regelmatig handen wassen. Neem ook een EHBO-kit mee om goed wonden te kunnen verzorgen alsook medicatie tegen hoofdpijn, misselijkheid, krampen en diarree. Bij een reis buiten Europa – vooral Azië, Afrika en Latijns-Amerika – breng je best bezoek aan de huisarts die je aanbevelingen geeft omtrent vaccinaties en andere medicatie om bijvoorbeeld malaria te behandelen. Maak bij jouw huisarts ook duidelijk in welke omstandigheden je reist, dit is belangrijk voor zijn advies (Vrijwilligerswerk bij lokale bevolking of logeren in luxehotels, …). Raadpleeg ook de website van de Belgische overheid, het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de Wereldgezondheidsorganisatie om je extra te informeren.

Vele vaccinaties worden (soms sterk) aanbevolen, maar in sommige gevallen kan een vaccinatie verplicht zijn. Dit is voor sommige landen het geval wanneer je in de afgelopen maanden een land met gele koorts bezocht hebt. Dan kan een gele koorts vaccin verplicht zijn.